Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki tužioci

Optužbe za pobunu: Zbog upada u Kongres podignuto već 40 optužnica, uhapšeno 90 osoba

Glavni federalni tužilac za grad Washington Michael Sherwin izjavio je da tužioci planiraju da podignu 15 optužnica za zločine među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, i da istražitelji češljaju mnoštvo dokaza sa ciljem dodatnih optužb

Pravosudne američke vlasti su saopštile da su sve opcije na stolu, uključujući optužbe za pobunu, kad je riječ o procesima protiv nasilne rulje pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa koja je napala Kongres SAD.

Glavni federalni tužilac za grad Washington Michael Sherwin izjavio je da tužioci planiraju da podignu 15 optužnica za zločine među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, i da istražitelji češljaju mnoštvo dokaza sa ciljem dodatnih optužbi.

Sherwin je kazao da je 40 optužnica već podignuto pred višim sudom u Wahingtonu.

Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba u Washingtonu i da su nova hapšenja vjerovatna.

Američki tužioci iz cijele zemlje navode da će naći i privesti pravdi svakog građanina koji je učestvovao u pobuni čiji je cilj bio sprečavanje mirnog prenosa vlasti.

Desetine Trumpovih pristalica upale su preksinoć u Kongres SAD u vrijeme posebnog zasjedanja na kojem je kasnije potvrđena pobjeda kandidata demokrata Josepha Bidena na predsjedničkim izborima.

Tokom četvorosatnee okupacije zgrade Kongresa od Trumpovih pristalica i njihovih sukoba s policijom poginule su četiri osobe.