Globus

Hrvatska

Optužen 49-godišnjak koji je četiri godine u stanu skrivao mrtvu majku

12/03/2019

U njeno ime primao je novac od poštara

Protiv 49-godišnjeg Riječanina, koji je četiri godine u stanu skrivao mrtvu majku kako bi u njeno ime primao doplatak za pomoć i njegu, podignuta je optužnica, saopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci koje navodi da je okrivljenik nedostupan hrvatskom pravosuđu pa je predloženo da mu se sudi u odsutnosti.

Okrivljen je za kažnjiva djela povrede mira pokojnika, prijevare i dovođenja u opasnost života i imovine. Od septembra 2014. do septembra 2017. mrtvu majku, prekrivenu dekama i drugim otpadom, skrivao je u stanu te je od riječkoga Centra za socijalnu skrb primao naknadu od 500 kuna na mjesec. Na taj je način pribavio 24.000 kuna, stoji u optužnici.

Tereti ga se i da je 22. jula 2017. izazvao požar u stanu kako bi prikrio svoje postupke prošlih godina. Požar se proširio na gornje etaže zgrade, a zaustavili su ga brzom intervencijom vatrogasci riječke Javne vatrogasne postrojbe, prenosi Hina.

Pokojna Milka Ungar, koja je živjela sa sinom, nekoliko se godina nije pojavljivala, a sin je tvrdio da je otišla u Liku. U njeno ime primao je novac od poštara. Nestao je odmah nakon požara, a firma koja upravlja zgradom organizirala je čišćenje stana deset dana nakon požara. Tad je na trosjedu pod dekama i gomilom otpada pronađeno mumificirano truplo.

Po nekim informacijama, optuženi Fabian Ungar je u Njemačkoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.