BiH

Džaferović sa Schwarz-Schillingom

Bilo kakvo prekrajanje granica u regiji je ogroman rizik

12/03/2019

Član Predsjedništva zahvalio se Schwarz-Schillingu za prijateljski odnos prema BiH

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, primio je danas Christiana Schwarz-Schillinga, bivšeg visokog predstavnika za BiH, prenosi Andolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva BiH navode da su tokom sastanka razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesima koji se odvijaju nakon prošlogodišnjih opštih izbora.

Razgovarano je i o evropskom i NATO putu BiH i reformama koje je potrebno preduzimati da bi se u našoj zemlji u potpunosti implementirali standardi Evropske unije.

Posebna tema bili su odnosi u regiji, pri čemu je Schwarz-Schilling ponovio ranije izneseni stav da bi bilo kakvo prekrajanje granica u rješavanju odnosa Srbije i Kosova predstavljalo ogroman rizik, ne samo za našu regiju, nego i za cijelu Evropu. Istaknuo je da se prilikom rješavanja bilo kakvih sporova ne smije dovesti u pitanje princip nepromjenjivosti granica.

Džaferović je naglasio kako očekuje da se odnosi Beograda i Prištine rješavaju dijalogom te podcrtao da se rješavanje tih odnosa ne može povezivati s Bosnom i Hercegovinom na bilo koji način.

Član Predsjedništva zahvalio se Schwarz-Schillingu za prijateljski odnos prema BiH, od proglašenja njene nezavisnosti pa sve do posljednjeg perioda, kada se ponovo angažovao i radi u interesu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.