Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Optužena grupa krijumčara migranata iz BiH, među njima i dvoje carinika

krijumcarenje migranti
Foto: GPBIH
Ilustracija

Za njihovo preuzimanje u BiH i prevoz preko granice do Gunje, za naknadu od 1500 eura po prevozu, organizator grupe je u dogovoru s jednim od osumnjičenih carinika angažirao četvrtookrivljenog koji je migrante prevozio skrivene u gepeku vozila

Uskok je nakon provedene istrage pred osječkim sudom podigao optužnicu protiv grupe, u kojoj su i dvojica carinika, osumnjičene da je u barem pet navrata prokrijumčarila najmanje 47 turskih migranata te preko granice švercala raznu “komercijalnu” robu.

Istražitelji sumnjaju da je prvooptuženi sa, zasad nepoznatim osobama iz BiH, od aprila do 17. novembra 2023., dogovorio te za novac organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana preko graničnih prelaza u Gunji, Topuskom i drugim mjestima.

Pritom je s drugo i treće okrivljenim carinskim službenicima s graničnog prelaza Gunja, za naknadu od najmanje 1500 eura po prebacivanju, dogovorio prelazak stranih državljana preko graničnog prelaza bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se nalazili, saopćio je Uskok.

Za njihovo preuzimanje u BiH i prevoz preko granice do Gunje, za naknadu od 1500 eura po prevozu, organizator grupe je u dogovoru s jednim od osumnjičenih carinika angažirao četvrtookrivljenog koji je migrante prevozio skrivene u gepeku vozila.

Zatim ih je predavao nepoznatim osobama radi daljnje vožnje do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama Evropske unije, objavio je Uskok.

Dodaju da je organizator grupe, za najmanje 1.000 eura po prevozu, s više nepoznatih osoba dogovarao i preuzimanje većeg broja migranata koji su izvan graničnih prelaza iz BiH nezakonito prebačeni u okolicu Topuskog te njihov daljnji prevoz kombijima bez sjedala i ventilacije do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i Italiji.

Uz to, dvojica carinika se sumnjiče da su za novac ili besplatno omogućavali ostalim okrivljenicima krijumčarenje razne robe “komercijalne naravi”, bez carinske deklaracije i provođenja odgovarajućih carinskih postupaka.

Županijski sud u Osijeku je, na prijedlog Uskoka, produžio istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika, prenosi Hina.