Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruxelles

Orban iznio uslov pod kojim će glasati za embargo na rusku naftu

PXL Viktor Orban (1)

Teško je očekivati ​​pozitivnu odluku o tome u sljedećih 48 sati, poručila je to danas u Bruxellesu, prije posebnog sastanka Evropskog vijeća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Evropska komisija je kriva za nedostatak napretka u pogledu sankcija protiv zabrane ruske nafte, rekao je mađarski premijer Viktor Orban novinarima na samitu Evropskog vijeća u Bruxellesu.

Orban je također rekao da će pristati na najnovije prijedloge Evropske unije za sankcije Rusiji samo ako se pronađu rješenja koja će prvo garantirati opskrbu energijom njegove zemlje, javlja BBC.

Orban je rekao da su mu potrebne garancije da bi njegova zemlja mogla kupovati naftu morem ako ruske isporuke prestanu.

Ursula von der Leyen o embargu

Evropska komisija naporno je radila na koordinaciji između EU-a oko usvajanja šestog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji uključuje embargo na isporuku ruske nafte, no teško je očekivati ​​pozitivnu odluku o tome u sljedećih 48 sati, poručila je to danas u Bruxellesu, prije posebnog sastanka Evropskog vijeća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Scholz: Jasno mi je

EU priprema dogovor zabrane ruske nafte.

“Jasno mi je da nam je potreban takav embargo”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Scholz je “čvrsto uvjeren” da će zemlje EU postići dogovor oko tog pitanja.