Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mađarski autokrata

Orban napao Brisel: “Držite oči na Parizu, u nedjelju će se desiti ključni događaj”

viktor orban
Foto: Pixsell

Mađarski premijer je takođe kazao i da briselske birokrate žele taj rat, žele da pobjede Rusiju, žele da pare evropskih poreskih obveznika stalno idu u Ukrajinu, dok istovremeno evropske kompanije trpe sankcije, inflacija skače, a milioni građana su u teškom položaju

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da se Evropa sve više upliće u konflikt u Ukrajini iz kog ne može ništa da dobije, ali može mnogo toga da izgubi.

“Živeći u balonu, briselska birokratija je proteklih godina napravila nekoliko političkih grešaka. Evropa se sve više i više upliće u rat iz kog ništa ne može da dobije ali lako može sve da izgubi. Svakim danom sve je očiglednije da kada je rat u pitanju, za njih ništa nije skupo”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je takođe kazao i da briselske birokrate žele taj rat, žele da pobjede Rusiju, žele da pare evropskih poreskih obveznika stalno idu u Ukrajinu, dok istovremeno evropske kompanije trpe sankcije, inflacija skače, a milioni građana su u teškom položaju.

“Evropa je u krizi, kršćanska civilizacija slabi, ekonomska moć pada, a konkurentnost Starog kontinenta također. U opadanju je i sposobnost Evrope da zastupa sopstvene interese u međunarodnoj politici”, zaključio je on.

Prethodno je Orban izjavio da se zapadne zemlje sve više približavaju liniji fronta i neposredno se miješaju u sukob u Ukrajini. Međutim, kako je rekao, u takvoj situaciji Mađarska neće učestvovati u misiji NATO-a u Ukrajini, niti će obezbjediti vojsku, oružje ili finansijska sredstva u tu svrhu.

Zapadni Balkan i Francuska

Govorio je i o proširenju EU na zapadni Balkan.

“Proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana je zastalo. Samo je herojska borba mađarskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija donijela određeni napredak. Briselske demokrate su nesumnjivo uspješne u jednoj stvari – slabljenju nacionalnih država i povećanju vlastite moći. Ova elita u nama budi sjećanja na komuniste. Njihov trenutni ideal je toksična zelena politika”, mišljenja je mađarski premijer.

Orban je na kraju poručio kako će desničari, uprkos opstrukcijama, nastaviti rad na stvaranju jake frakcije u Evropskom parlamentu.

“U nedjelju će se odigrati ključni događaji. Trebali bi držati oči na Parizu (parlamentarni izbori op. a.). Jučer je napravljen i veliki korak ka promjenama u Americi. Ako sve bude po planu i ako nam Bog pomogne, do kraja godine će patriote biti većina u cijelom zapadnom svijetu”, zaključio je Orban.