Globus

Mađarski premijer

Orban pozvan u Evropski parlament zbog uvođenja vanrednog stanja

13/05/2020

Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika zbog kršenja vladavine prava, poznat je i po izjavama protiv EU-a.

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je poziv da dođe u Evropski parlament, na raspravu o vanrednom stanju koje je uveo u svojoj zemlji zbog epidemije novog koronavirusa i uticaja tih mjera na osnovna prava i slobode.

Evropsko vijeće i Evropska komisija u četvrtak trebaju predstaviti deklaraciju o tom pitanju, poslije čega će biti održana debata na plenarnom zasjedanju EP-a, naveo je predsjednik EP-a David Sassoli u pismu upućenom Orbanu, prenosi Beta.

Mađarski Parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljeg vlada ukazima u okviru vanrednog stanja uvedenog u borbi protiv koronavirusa.

Takva ovlaštenja izazvala su zabrinutost predsjednice EK-a Ursule fon der Layen.

Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika zbog kršenja vladavine prava, poznat je i po izjavama protiv EU-a.

Sassoli je rekao da je, po pravilima EP-a, za rasprave te vrste potrebno učešće predsjednika države ili vlade zemlje o kojoj se vodi debata.

Predsjednik EP-a je dodao da, uprkos pandemiji, učešće ne može biti na daljinu, pošto je tako odlučeno na konferenciji predsjednika raznih zastupničkih grupa.

Orban je početkom aprila naveo da je za EU, koju je nazvao “staklenim zvonom Brisela”, bolje da se bavi borbom protiv koronavirusa nego da se bavi Mađarskom, poslije kritika upućenih na njegova ovlaštenja tokom vanrednog stanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.