Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orban: Sto miliona migranata dolazi u Evropu, koja više neće biti kršćanska

Viktor-Orban-

Čak sto miliona migranata s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike mađarski premijer Viktor Orban očekuje u Europi. U intervjuu za njemački Die Welt rekao je i da će u budućnosti u Europi biti više muslimana nego kršćana.
Tvrdi i da je filantropski stav EU i Njemačke pokrenuo val izbjeglica prema Europi.

– Mi smo krivi jer smo svi zajedno, mediji, trustovi mozgova, političari, liberalnim pristupom stvorili dojam da mogu doći – kaže Orban.

– Mađarska policija uhapsila je 200 ljudi na granici, bude li tako svaki dan, hoćete li imati mjesta u zatvorima? – pitao je mađarskog premijera novinar Boris Kalnoky.

– Da, imamo nekoliko hiljada mjesta u zatvorima – rekao je Orban.

Nabrojio je i kako vidi razlike između europske kulture i kulture izbjeglica, najavio je krizu identiteta u Europi ako se izbjegličkom krizom bude loše upravljalo.

– Ostane li u Europi puno muslimana, očito je da će kršćani izgubiti to natjecanje, zbog demografskih razloga. Studiozno smo proučavali što se dogodilo u zapadnim društvima. Unatoč najboljim namjerama vlasti, u tim su zemljama nastala paralelna društva, muslimanski se slojevi nisu integrirali. Žive jedni pokraj drugih – kaže Orban pa objašnjava kako nije riječ o Bogu, o tome da je netko kršćanin, a netko drugi musliman, nego o kulturi.

– Riječ je o načinu života, slobodama, seksualnim navikama, jednakosti između muškaraca i žena – zaključuje Orban pa objašnjava kako muslimani stavljaju naglasak na porodicu, djecu, koheziju zajednice te naglašava da su u tome jači od nas.

– I to je razlog zašto će njih na kraju biti više. To je jednostavna matematika – ističe.

Na pitanje o tome ima li Europa moralnu obavezu u izbjegličkoj krizi, odgovorio je da svi imaju tu moralnu obvezu.

– Mađarska je europska i kršćanska zemlja, to je naša kultura. Mi moramo preuzeti odgovornost i shvatiti ozbiljno svoju moralnu dužnost.

Međutim, prva obaveza mora nam biti zaustaviti priljev migranata jer će na putu preko mora umrijeti njih 10 do 15 posto – dodao je.

Želi li održati Mađarsku etnički čistom, pitao je novinar, na što je Orban odgovorio da je malo naroda koji su tako izmiješane krvi kao što su to Mađari.

– Ali, riječ je o održavanju naše kulture. Gledamo natrag u našu vrlo dugu povijest te želimo da se tako i nastavi – rekao je.

Ističe i da bi bilo pametno ne uništavati stabilne europske države.

– U Siriji smo mi Europljani i Amerikanci podržali jednu de facto nepostojeću opoziciju, iako je bilo jasno da ona ne može voditi zemlju. Iz toga valja zapamtiti za kasnije: ne uništavajmo više države, piše večernji.hr.