Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrinutost u Briselu

Orbanova Mađarska preuzima predsjedavanje EU dok mnoga pitanja vise o koncu

viktor orban
Goto: Lafargue Raphael/ABACA/Pixsell

Kako se približavalo mađarsko preuzimanje, lideri u Briselu su požurili da proguraju važne političke odluke dok je Belgija još bila na čelu. U utorak je, na primjer, EU pokrenula pregovore o članstvu sa zemljama kandidatima Ukrajinom i Moldavijom

Kada Mađarska preuzme kormilo Evropske unije 1. jula, mnogi političari u Briselu imat će na umu istu stvar: da li će populistički premijer Viktor Orban iskoristiti tu ulogu da unaprijedi svoju reputaciju glavnog kočničara bloka, prenosi AP.

Činilo se da Orban posljednjih godina uživa u mogućnostima da blokira, razvodni ili odloži ključne odluke EU, rutinski idući protiv zrna većine drugih lidera po pitanjima poput rata u Ukrajini, odnosa s Rusijom i Kinom i napora da se odbrani demokratija i vladavina zakona.

Protivljenje stavovima EU

Njegovo javno protivljenje politici i stavovima EU dugo je frustriralo njegove partnere u bloku i gurnulo ga na marginu glavnog toka kontinenta. Moto mađarskog predsjedavanja — Učinimo Evropu ponovo velikom — podigao je obrve zbog sličnosti sa čuvenim sloganom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjedavanje EU se rotira među zemljama članicama, i iako ta funkcija ima malo stvarne moći, ona omogućava zemljama da svoje prioritete stave visoko na dnevni red Evrope.

Sada, pošto Mađarska predsjedava blokom od 27 zemalja u narednih šest mjeseci, vjerovatno će nastaviti sa svojom antievropskom retorikom, rekla je Dorka Takácsy, istraživačica u Centru za euroatlantske integracije i demokratiju.

Ali vremenski okvir njenog predsjedavanja – počevši od dugog ljetnog odmora i prijelaznog perioda formiranja novog Evropskog parlamenta i izvršne komisije – dat će Budimpešti malo prilika da značajno poremeti prioritete bloka, rekla je ona.

-Ovih šest mjeseci uopće nije tako dugo, što znači da… Mađarska ne može učiniti mnogo štete, čak ni prema kritičarima – kazala je Takácsy.

Važne političke odluke

Kako se približavalo mađarsko preuzimanje, lideri u Briselu su požurili da proguraju važne političke odluke dok je Belgija još bila na čelu. U utorak je, na primjer, EU pokrenula pregovore o članstvu sa zemljama kandidatima Ukrajinom i Moldavijom.

Orban se glasno usprotivio i zaprijetio da će blokirati ukrajinsku kandidaturu. Njegova vlada je također blokirala napore EU da Ukrajini osigura prijeko potrebna sredstva.

Ipak, s obzirom na to da je proces pridruživanja Ukrajine već pokrenut, rekla je Takácsy, najviše što Mađarska može učiniti pod svojim predsjedavanjem je odgoditi daljnje korake ka članstvu u EU, proces koji će u svakom scenariju vjerovatno trajati mnogo godina.