Hrvatska

Orkanski jugo u Dalmaciji, valovi od 6 metara, razbijene fasade i automobili

dalmacija nevrijeme

Po njegovim riječima, u prvim večernjim satima sjeverni dio Jadrana je zahvaćen jakim vjetrom i grmljavinom što stvara velike kišne padavine.

Jaki udari juga koji su bili jači i od 100 kilometra na sat su mjestimično stvarali valove i do šest metara visine, a takvo nevrijeme na moru ugrožava trajektni i katamaranski promet, izvijestili su u subotu iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu.

“Na području Zadra, Lastova i Visa vjetar je puhao oko 100 kilometara, a ponegdje na moru i preko 100 kilometra na sat, takvi udari vjetra stvaraju valove i do šest metara visine”, rekao je za Hinu Marijan Tadin, dežurni meteorolog u Pomorskom meteorološkom centru Split Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Foto: Dalmacija Danas

Po njegovim riječima, u prvim večernjim satima sjeverni dio Jadrana je zahvaćen jakim vjetrom i grmljavinom što stvara velike kišne padavine.

“Očekujemo da će se to nevrijeme s jakim kišnim padavinama do ponoći proširiti i na srednji Jadran, a do jutarnjih sati i na južni dio Jadrana”, rekao je Tadin.

Uslijed olujnog juga se urušila fasada zgrade Taekwondo kluba Zadar i uništila automobile koji su tu bili parkirani.

Voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić izvijestila je kako su zbog nevremena cijeli dan u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa srednjodalmatinskim otocima.

U Labinu na Fortici zabilježen je udar od čak 122 km/h, a od ostalih postaja spomenimo i Krk (68 km/h), Pulu (67 km/h) i Poreč (57 km/h). Jugo je podignulo visoke valove, stoga je more na istoku i jugu Istre ponegdje jače valovito i uzburkano, javlja IstraMet.