"Bella" ima razornu moć

Osjetiće se i u BiH: Strašna oluja hara Evropom, bez struje hiljade domaćinstava (FOTO/VIDEO)

Bella je ranije pogodila značajan dio Britanskih otoka, donijevši obilne kiše i nalete vjetra do 112 kilometara na sat

Oluja Bella zahvatila je u nedjelju Britaniju i sjevernu Francusku, ostavivši bez struje tisuće domaćinstava.

Oko 12.000 kuća na sjeveru Francuske trenutno je bez električne energije, a najteže pogođena područja su obalne regije Bretanja i Normandija, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na energetsku firmu Enedis.

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vjetra i udare visokih valova na obali Atlantika, a okrug La Manche pozvao na oprez zbog snažnog vjetra u morskom kanalu između Francuske i Engleske.

Bella je ranije pogodila značajan dio Britanskih otoka, donijevši obilne kiše i nalete vjetra do 112 kilometara na sat.

U cijeloj zemlji i dalje je na snazi više od 100 upozorenja na drastičan porast razine voda.

Poplavljene kuće nalaze se na područjima Northamptonshirea i Bedfordshirea na istoku države.

Vlasti u jugoistočnoj Engleskoj ranije su savjetovale da više od 1300 ljudi napusti svoje domove tokom blagdanskog razdoblja.

Na otoku Wight u La Mancheu preko noći je izmjerena brzina vjetra od 170 kilometara na sat. Nastavak oluje mogao bi uzrokovati daljnji rast vodostaja rijeka, upozoravaju stručnjaci.

Ranije, je Državni hidrometeorološki zavod u specijalnom priopćenju istaknuo da će se utjecaj Belle osjećati i u našem regionu.

– Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Office-u, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, da bi ciklona dobila ime mora imati snažan utjecaj, a Met Office je izdao upozorenja visokog stepena za vjetar i kišu, piše DHMZ u priopćenju.

– Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će pritisak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. Ali, to nisu najveći problemi koji nas očekuju, upozoravaju iz hrvatski meteorolozi.