Globus

Nakon dva mjeseca

Osnovci se vraćaju u školu u Njemačkoj

22/02/2021

Njemačka agencija za kontrolu bolesti saopštila je da tokom proteklog dana zabilježeno 4.369 novih slučajeva koronavirusa

Osnovne škole i vrtići u više od pola njemačkih država ponovo su otvoreni u ponedjeljak nakon što su dva mjeseca bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Do toga je došlo uprkos činjenicama da se pad broja slučajeva u Njemačkoj stagnira, a u nekim područjima čak i raste.

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek, braneći odluku o ponovnom otvaranju škola, rekla je da mlađa djeca posebno imaju koristi od zajedničkog učenja u grupama.

Ona je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da bi škole trebale koristiti “sva raspoloživa sredstva za sprečavanje prenosa virusa”. Izrazila je uvjerenje da će državni zvaničnici u oblasti obrazovanja, koji su zaduženi za školska pitanja, razmotriti broj zaraženih pri odlukama o otvaranju škola.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti saopštila je da tokom proteklog dana zabilježeno 4.369 novih slučajeva koronavirusa i 62 smrtna slučaja, iako su inače ponedjeljkom brojke često niže zbog kašnjenja u izvještavanju tokom vikenda.

Sindikati obrazovanja predložili su da učitelji i zaposleni u vrtićima budu u prioritetnijoj grupi za vakcinaciju, a vladini zvaničnici su saopštili da će razmotriti tu ideju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.