Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ostali bez obje kćerke: “Poslije njihove smrti nama nema života”

sestre

Više javno tužilaštvo zatražilo je maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora za Stojana Nikolova (30) iz Huma koji je vozeći pijan “opel astru” 1. aprila oko 18 sati u Knjaževačkoj ulici u Nišu usmrtio sestre Milicu (27) i Mariju (24) Petrović i biciklistu Svetislava Tonića (82) iz Niša, piše Blic.

Iako je ograničenje iznosilo 50 kilometara na sat, Nikolov je vozio automobil nedozvoljenom brzinom od 85 kilometara na sat iz Donje Vrežine ka centru grada, sa najmanje 1,98 promila alkohola u krvi, kada je prešao u suprotnu kolovoznu traku.

Kako se navodi u optužnici, izvođenjem manevra udesno, radi vraćanja u desnu kolovoznu traku, izgubio je kontrolu nad vozilom, udario u biciklistu Tonića koji se kretao kolovozom u pravcu centra grada, a zatim izletio na trotoar i gdje je pokosio Milicu i Mariju koje su čekale autobus. Biciklista je preminuo na licu mjesta, a nesretne djevojke u Kliničkom centru u Nišu.

Nikolov je u petak pred sudom priznao u potpunosti krivično djelo rekavši da želi da izjavi saučešće porodicama nastradalih jer to do sada nije imao prilike da učini.

– Iskreno se kajem zbog svega što se desilo. Volio bih da mogu da vratim vrijeme, trebalo je da poginem tog dana. Tražio sam da razgovaram sa sveštenikom, ali mi nije dozvoljeno. Od tog dana ne mogu da spavam, imam košmare, jedem jednom dnevno – rekao je Nikolov.

Majka nastradalih djevojaka Zora Petrović nije mogla da prisustvuje suđenju jer se zbog teškog psihičkog stanja poslije gubitka djece nalazi na liječenju u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici. Otac Slobodan Petrović govorio je kroz suze…

– Meni od toga dana više nema života – rekao je pred sudom otac nastradalih sestara Slobodan Petrović iz Niša plačući od bola.

Otac djevojaka Slobodan Petrović

On ispričao da o samoj nesreći nema neposrednih saznanja.

Zamjenik Višeg javnog tužioca Slobodan Kaličanin istakao je da je vještačenjem utvrđeno da su kočnice na vozilu bile potpuno istrošene tako da nije bilo bezbjedno upravljati njime, što je Nikolov kao profesionalni vozač po zanimanju morao znati. On je naglasio i da su vještaci utvrdili da je do nesreće ipak došlo usled gubitka kontrole nad vozilom od strane vozača, a ne zbog neispravnosti.

Kaličanin je zatražio maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora za Nikolova, kao i zabranu upravljanja vozilom od pet godina.

Presuda će biti objavljena 25. septembra.