Globus

traže zaštitu

Oštar protest RTV Slovenija zbog upada “antivaksera”

04/09/2021

Vodstvo slovenskog javnog RTV servisa oštro je u subotu osudilo sinoćnji upad skupine “antivaksera” u prostorije svog informativnog programa, zatraživši da ih zaštite nadležne institucije.

“Demontranti su upadom grubo zlorabili pravo na miroljubive proteste. Od nadležnih ustanova očekujemo odlučno djelovanje”, napisalo je vodstvo RTV kuće, dodavši da sinoćnji izgred najodlučnije osuđuju i da da slične slučajeve institucije ubuduće trebaju spriječiti.

Kako tvrde na Slovenskoj televiziji, demonstranti koji se protive protuepidemijskim mjerama i vakcinisanju već se mjesecima okupljaju pred ulazom u njihovu zgradu, vrijeđajući i ometajući zaposlene i goste.

“Poštujemo pravo na slobodno izražavanje, ali se zauzimamo da se komunikacija odvija na doličan način”, navodi se u priopćenju, te dodaje da je sinoćnji izgred i upad u prostorije televizije ujedno i napad na slobodan i nezavisan novinarski rad.

“Svako demokratsko društvo prema ovakvim incidentima mora imati nultu stopu tolerancije”, navodi vodstvo RTV Slovenije.

Napad je osudilo i slovensko novinarsko društvo, a ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je najavio da je zbog takvih događaja potrebno zaoštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru.

Grupa demonstranata koji se protive protuepidemijskim mjerama i vakcinisanju protiv covida-19 u petak je upala u prostorije javne RTV kuće, a uspjeli su ući i u redakciju informativnog programa.

Prema informacijama medija, proteste ispred zgrade RTV Slovenija u središtu Ljubljane već mjesecima organizira manje poznata populistička grupa Osviješteni stanovnici Slovenije koju vodi nekadašnji vojnik Slovenske vojske Ladislav Troha, poznat i iz prethodnih godina po protestima pred parlamentom, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.