Globus

tragedija u australiji

Ostavila ga je nakon zlostavljanja, ragbijaš zapalio nju i djecu

21/02/2020

5. decembra Hannah Clarke napustila je Rowana Baxtera. Nekoliko mjeseci kasnije ubio je nju, djecu i sebe

Prije nekoliko dana strašna tragedija potresla je Australiju. Nekadašnji ragbijaš Rowan Baxter zapalio je auto u kojem je bila njegova žena s troje male djece. Djeca su živa izgorjela u porodičnom SUV-u, dok je majka Hannah Clarke preminula kasnije u bolnici. Baxter se ubio pored auta.

Australski mediji sada otkrivaju kako je iza tog strašnog čina stajalo višegodišnje zlostavljanje supruge koja je u decembru odlučila zlostavljaču reći dosta, ali on to nije želio prihvatiti.

Lokalnim medijima policija je potvrdila da je od decembra u više navrata intervenirala zbog nasilja u porodici.

Kako je u intervjuu za 9news ispričala Manja Whaley, prijateljica ubijene Hannah Clarke, Hanna godinama nije bila svjesna da zlostavljanje nisu samo udarci.

“Znala mi je reći da je nije udario, ali sve ono što je radio je bilo zlostavljanje. Ja radim u tom sektoru već godinama, pomažem zlostavljanim ženama, htjela sam i njoj pomoći. Objasnila sam joj šta je sve zlostavljanje…

Suprug ju je stalno optuživao da ga vara, pod kontrolom je držao njene profile na društvenim mrežama, vrijeđao ju je, i to na jako ružan način. Znao joj je reći: ‘Pogledaj si trbuh, odvratan je'”, ispričala je Whaley.

Otkrila je da je Baxter prijetio da će ubiti najstarije dijete, koje je Hannah imala iz ranije veze. Prijetio je i da će ozlijediti njihovu djecu ako se ona odbije seksati s njim. Također, nije joj dao da u teretanu, u kojoj je bila trenerica, nosi kratke hlačice da ne bi bila privlačna drugim muškarcima.

“Bila je emocionalno, seksualno, finansijski zlostavljana. Ali nije bila svjesna da se radi o zlostavljanju. Seksualno je bila zlostavljana svakog dana. Ako je odbila seks, nije kaznio samo nju nego i djecu. Uvijek mi je govorila da je nikad nije udario. Ali kroz naše razgovore shvatila je na kraju da je to što joj on radi zlostavljanje. Odlučila je ostaviti ga”, priča Whaley.

5. decembra Hannah Clarke napustila je Rowana Baxtera.

Nekoliko mjeseci kasnije ubio je nju, djecu i sebe.

“Ja sam jaka žena. Neću samo sjediti i plakati nad sobom niti ću ikad više dozvoliti da me neko maltretira. Neću pričati s ljudima koji mi diktiraju šta da radim. Ja nisam žrtva, ja ću preživjeti. Kontroliram svoj život i ne postoji ništa što ne mogu napraviti”, napisala je nedugo prije smrti Hannah na svom Instagram profilu.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.