Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POVEZI NA OČIMA

Osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi dovedeni u zgradu za ispitivanje

osumnjiceni za napad u moskvi
FOTO: Screenshot

Tvrdi se da je osumnjičeni Shamsuddin Fariddun iz Tadžikistana 7. marta snimljen u Crocus City Hallu

Na internetu su osvanule snimke dovođenja osumnjičenih za moskovski masakr u pravosudne prostorije. Svi su bili zavezanih očiju prilikom uvođenja u zgradu.

Na snimci se vidi kako osumnjičene čvrsto drže policajci dok ih izvode iz kombija i odvode u ruski istražni odbor na ispitivanje.

Na drugoj snimci se vidi arsenal koji su za sobom ostavili napadači koji su organizirali krvoproliće u Crocus City Hallu, kada je ubijeno najmanje 137 ljudi.

Policajci su rekli da su pronašli četiri kompleta bjeve municije, više od 500 komada metaka i 28 okvira na mjestu masakra.

Dvije jurišne puške kalašnjikov također su pronađene u koncertnoj dvorani.

Napad – koji se dogodio u Krasnogorsku, na periferiji Moskve u petak navečer – najsmrtonosniji je napad u Rusiji u posljednjih nekoliko godina.

Četvorica osumnjičenih terorista viđena su kako dolaze u neobilježenom bijelom kombiju prije nego što su ušli u koncertnu dvoranu oko 20 sati.

Na društvenim mrežama ranije su se pojavili videosnimci hapšenja osumnjičenih – na kojima se jedan trese na koljenima i naizgled priznaje da je izveo napad.

osumnjiceni za napad u moskvi
FOTO: Screenshot

Fotografije i imena četvorice osumnjičenih također su objavili ruski mediji.

Ubijali, pa zapalili zgradu

Ubice su prvo pucali na ljude koji su čekali u predvorju prije nego što su krenuli prema prostoru koncertne dvorane.

osumnjiceni za napad u moskvi
FOTO: Screenshot

Nakon što su zapucali na posjetitelje koncerta, osumnjičeni teroristi ISIS-a zapalili su zgradu, zbog čega se krov urušio.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad i smatra se da su muškarci radili za ISIS-K, ogranak te terorističke organizacije.

Ubij ih i nemoj im se smilovati

Grupa je objavila mučan selfie video napada od 90 sekundi koji je previše eksplicitan da bi ga objavili. U jednom trenutku se može vidjeti kako jedan od terorista nožem ubija ranjenu osobu tako što joj prerezuje vrat.

Snimka, koju je teroristička skupina opisala kao “ekskluzivne scene… krvavog napada na kršćane jučer u gradu Krasnogorsku u Moskvi”, počinje s jednim teroristom koji s nožem trči u glavnu dvoranu Crocus City Halla.

Čovjek koji snima video dva puta kaže: ‘Donesi mitraljez. Ubij ih i nemoj im se smilovati.’

Drugi muškarac koji je nosio nešto što izgleda kao žuto-crni mitraljez tada utrčava u dvoranu i počinje divljački pucati na sve strane.

Čini se da se oružje podudara sa slikama koje su objavile ruske vlasti nakon napada.

Naoružani napadač koji snima napad može se čuti kako govori: ‘Nevjernici će biti poraženi, ako Bog da. Bog je velik. Nevjernici će biti poraženi. Izašli smo radi Boga i da tražimo Njegovu vjeru.’

Zatim se vide četiri do zuba naoružana muškarca kako se polako udaljavaju od ulaza u glavnu dvoranu.

Jedan od osumnjičenih ranije snimljen u dvorani

Navodno je jedan od osumnjičenih ubica opljačkao dvoranu Crocus City Hall prije više od dvije sedmice.

Bilo je to gotovo tačno u vrijeme kada su ambasade SAD-a i UK-a upozorile na nadolazeći rizik od napada u glavnom gradu Rusije.

Tvrdi se da je osumnjičeni Shamsuddin Fariddun iz Tadžikistana 7. marta snimljen u Crocus City Hallu.