Osvetio im se za prigovaranje: Hladnokrvno ubio roditelje

sunjerga

Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv Tina Šunjerge (1997.) zbog počinjenja dva kaznena djela protiv života i tijela teškim ubistvom iz članka 111. tačka 1. i 4. Kaznenog zakona u vezi čl. 51. KZ-a te njegovog prijatelja (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv pravosuđa neprijavljivanjem počinjenog kaznenog djela iz članka 302. st. 1. KZ-a. (25. 9. 2017.)

Šunjerga je ubistvo roditelja pomno isplanirao. Naime time im se htio osvetiti zbog toga što su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi, konzumiranja raznih vrsta droge, nametali zabrane, a što je doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda, pišu 24sata.

Tako je 25. marta 2017. između 14.30 i 17.00 sati u Čistoj Velikoj, dok je zajedno s roditeljima obavljao radove u polju, najprije s namjerom da ode do kuće i uzme pištolj iz sefa, roditeljima rekao da ide do kuće vratiti psa i dovesti prijatelja da im pomogne oko radova.

Uz navedenu izliku, Šunjerga je otišao kući gdje je nasilno otvorio sef iz kojeg je uzeo pištolj marke Crvena zastava i potom, u svrhu realizacije svog plana, kontaktirao prijatelja kojem je lažno predočio da idu zajedno u Šibenik. Kad je prijatelj na to pristao, Šunjerga mu je rekao kako prvo idu u polje kamo su zajedno otišli, a sa sobom je ponio pištolj.

Oko 16.30 sati, iskoristivši to što je otac ranije sa svojim automobilom otišao kući, a majka ostala sama u polju s njim i prijateljem, Šunjerga je sjeo u automobil marke Citroen Saxo, na zadnje sjedište iza majke kao vozača. Šunjergu se tereti da je tokom vožnje, bez ikakve naznake, dok je majka razgovarala s njegovim prijateljem, izvukao iz pojasa pantalona pištolj i usmrtio je ispalivši joj metak u potiljak glave.

Tereti ga se da je povlačenjem ručne kočnice zaustavio automobil, pri čemu je njegov prijatelj, vidjevši što je napravio, pobjegao, a Šunjerga se s tijelom majke u automobilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i majčino tijelo.

Potom se, u namjeri da ubije i oca, vratio pješice do porodične kuće u Čistoj Velikoj. Dolaskom do kuće oko 17.00 sati, Šunjerga je zatekao oca u garaži te ga, nakon razgovora i vraćanja ključeva, ubio na mjestu događaja hicem iz pištolja u potiljak glave. Kako bi mu nečujno prišao s leđa i repetirao pištolj, Šunjergu se tereti da je u susjednoj prostoriji pustio vodu iz slavine.

Njegovog prijatelja se tereti da je 25. marta 2017. oko 16.30 sati u Čistoj Velikoj, nakon što je vidio da je vidio da je mladić u automobilu ubio svoju majku, izišao iz vozila i otišao svojoj kući, a da nadležnim tijelima nije prijavio počinjenje tog kaznenog djela, iako je znao da bi prijavljivanjem djela bilo omogućeno i znatno olakšano otkrivanje djela i počinitelja.

U optužnici je predloženo da se produži istražni zatvor protiv Šunjerge.