Stanley Johnson

Otac Borisa Johnsona podnio zahtjev za francusko državljanstvo

Uvijek ću biti Evropljanin, to je sigurno. Niko ne može reći britanskom narodu vi niste Evropljani

Otac britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je u četvrtak da je podnio molbu, odnosno zahtjev za dobijanje francuskog pasoša kako bi održao veze s Evropskom unijom nakon Brexita.

Stanley Johnson, bivši član Evropskog parlamenta koji je glasao za ostanak Britanije u EU na referendumu iz 2016. godine, izjavio je za RTL radio kako želi postati francuski državljanin zbog snažnih porodičnih veza s Francuskom.

– Ako tačno rezonujem, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njena majka bila je potpuna Francuskinja, kao i njen djed. Stoga je to za mene povratak onome što sam već imao. I to me čini veoma sretnim – izjavio je 80-godišnji Johnson, koji je u radijskom intervjuu govorio francuskim jezikom.

– Uvijek ću biti Evropljanin, to je sigurno. Niko ne može reći britanskom narodu vi niste Evropljani. Povezanost s Evropskom unijom je bitna – dodao je.

Njegov sin Boris bio je vodeća ličnost kampanje za napuštanje EU na refendumu iz 2016. i kaže da Britanija može „moćno prosperirati“ kao potpuno suverena zemlja izvan onoga što naziva pretjerano birokratiziranom EU.

Premijer je u srijedu zauzeo, međutim, pomirljiviji stav dok je parlament odobrio novi trgovinski sporazum s EU.

– Ovo nije kraj Britanije kao evropske zemlje. Mi smo u brojnim aspektima suštinska evropska civilizacija i nastavit ćemo da budemo takvi – kazao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napušta EU u četvrtak navečer, nakon često zategnutih 48-godišnjih veza s evropskim projektom, prenosi Reuters.