Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac dječaka koji se utopio: Ognjen je nacrtao mjesto svoje smrti

ognjen

Godina je prošla otkad je plavokosi dječak sa autizmom Ognjen Rakočević (11) iz Podgorice izgubio život u nabujaloj Morači. Bosonogi mališan iznenada je napustio dom i riješio da zapliva u rijeci, a potom je nestao u njenim dubinama. Njegov otac Branko smatra da je dječak, u mašti, predvidio svoje stradanje.

Ognjenovo tijelo pronađeno je na ušću u Skadarsko jezero, u manastirskom vrbišu u podnožju ostrva Vranjina.

Kako za Večernje Novosti svjedoči njegov otac Branko Rakočević, to je isto mjesto koje je Ognjeg dvije-tri godine ranije nacrtao na papiru.

– Gotovo je fotografski nacrtao mjesto na kojem je pronađen. Tu je ostrvo Vranjina. Na vrhu brda nacrtao je krst, a iznad njega nebo kao svetiteljski oreol. U podnožju je zeleni vrbiš, i ono što je frapantno, Ogi je nacrtao sebe upravo na mjestu na kome je pronađen – priča njegov otac Branko Rakočević.

On dodaje da ne vjeruje u slučajnost.

– Tu ga je dovela Božja ruka. Rođen je 28. decembra, kad i Sveti Vasilije Ostroški, a otišao je na Vaskrs. Ispred Crkve Svetog Nikole našao ga je Nikola Ulićević. Interesantno je da se u tom manastirskom kompleksu, pored Crkve Svetog Nikole, nalaze temelji Hrama Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice. Ova sveta tri imena pojavljuju se i na izvorištu Morače, odakle smo mi Rakočevići, kao i na njenom ušću – šriča Branko.

Crtež Ognjena Rakočevića

Otac Branko je u knjizi “Bosonogi princ” sabrao mnogobrojne priče i pjesme posvećene Ogiju, kao i dio koji se odnosi na višednevnu potragu za dječakom, koja je uzburkala Crnu Goru i region.

– Kao da se žrtvovao za svoje male drugare sa autizmom. Ogi je “zapalio vatru” u cijeloj Crnoj Gori i dao uzbunu svima, i vatrogasicima i rezervistima, i vjernicima i ateistima. I niko nije ostao da spava, svi su se probudili – kaže Branko.

Potraga je, nažalost, imala tužan kraj. A i nakon godinu dana, slećanje na Ognjena je veoma živo.