Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otet avion kompanije Afriqiyah sa 118 putnika

Malta – avion – otmica

Avion sa 118 putnika i članova posade kompanije Afriqiyah je otet, javlja Anadolu Agency (AA).

Avion koji je saobraćao u Libiji je nakon otmice sletio na aerodrom Luga na Malti.

“Reuters” je naveo da su otmičari prijetili da će raznijeti avion bombom. Njihovi zahtjevi za sada nisu poznati. Prema pisanju portala “Times of Malta”, jedan od otmičara ima nekoliko ručnih granata.

Policijske i spasilačke službe su u stanju pripravnosti. U pitanju je let 8U209 “Afriqujah Airways-a”, koji je inače trebalo da leti na domaćoj liniji iz grada Sabe na jugozapadu Libije do Tripolija.

– Tačno je da je letjelica iz Libije nezakonito sletjela na teritoriju Malte. Međutim, za sada je prerano donositi bilo kakve zaključke, sve dok ne saznamo više informacija o razlozima takvog događaja – kratko je saopštio portaprol Međunarodnog aerodroma na Malti.

Premijer Malte Joseph Muscat je preko Twitter profila objavio da je u toku potencijalna otmica aviona koji je preusmjeren prema Malti, a u zračnu luku već su poslane sigurnosne i hitne službe. Ostali letovi s Međunarodne zračne luke Malta su otkazani.

Mediji javljaju da otmičar tvrdi da je poklonik bivšeg libijskog čelnika Moamara Gaddafija, a obećao je da će pustiti sve putnike osim članova posade ako se udovolji njegovim zahtjevima, koji zasad nisu poznati.