Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mušić: Stvorene pretpostavke za stabilnost Federacije BiH

edin music12

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić izjavio je za Fenu da su, iz ugla Parlamenta, stvorene pretpostavke za stabilnost Federacije u narednoj godini.

Mušić se nada da će rad Parlamenta u 2017. pratiti dinamiku aktivnosti jednoglasno prihvaćene Reformske agende.

Od prioriteta u Predstavničkom domu za 2017., izdvojio je osjetljivo pitanje zakona o uvezivanju staža te nekih segmenata vezanih za boračku problematiku. Naime, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavio je za iduću godinu da će u proceduru ući nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Mušić napominje da su proteklih dana u Predstavničkom domu odobreni Prijedlog budžeta FBiH za iduću godinu, kao i zakona o njegovom izvršenju te planovi vanbudžetskih fondova. Također je prihvaćen prijedlog za dopunu Zakona o budžetima, kojim se Mostaru omogućava operativnost budžetskog novca, iako u tom gradu već godinama nisu održani izbori i nije formirana nova vlast.

Stvaranje pretpostavki za stabilnost Federacije u idućoj godini, iz ugla Parlamenta, kako obavezno napominje Mušić, on vidi na osnovu činjenice da su svi navedeni, kao i drugi važni akti, razmotreni i prihvaćeni na vrijeme iako je nekoliko prethodnih mjeseci rad Parlamenta bio praktično blokiran usljed političkih nesuglasica.

Mada je pitanje zakona igrama na sreću još otvoreno, Mušić se i tu nada konačnom rješenju.