Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oteti Srbi u Libiji ubijeni u zračnom napadu

libija

Oteti službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić su ubijeni u vazdušnom napadu vojske SAD na kamp ISIL.a, rekao je ministar te zemlje Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da su porodice stradalih obaviještene i da se čeka formalna potvrda libijskih vlasti, ali da je na osnovu fotografija i obaveštajnih podataka utvrđeno da su srpski državljani među stradalima u napadu, prenosi B92.

Srbija će tražiti objašnjenje od vlasti SAD i libijskih vlasti kako je do ovoga došlo i radiće se na utvrđivanju odgovornosti.

Zasad nije bilo kontakta sa američkom administracijom, a kako je rekao Dačić, Srbiju niko nije obavijestio da će biti napada. Zbog ovog slučaja će Vašingtonu biti poslata nota.

Načelnik bezbijednosti u BIA Ivan Todorov je naveo da su srpske obavještajne službe i partnerske službe imale lokaciju na kojoj se nalaze i oteti i grupa odgovorna za njihovu otmicu, a da su lokalne vlasti čekale “pravi trenutak za ozbiljnu akciju”.

“Prema našim informacijama u pitanju kriminalna grupa povezana sa ISIL-om. Američke vlasti su saopštile da je to bio trening kamp. Informacije treba provjeriti”, rekao je Todorov.

Kako je naveo Dačić, informacija o lokaciji je dobijena u saradnji sa inostranim službama, među kojima su i američke, pa se postavlja pitanje da li je bilo “greške u komunikaciji”.

Dačić je rekao da se osim formalnih potvrda čekaju i rezultati obdukcije i da će biti utvrđeno da li su srpski državljani stradali u vazdušnom napadu ili na neki drugi način.

Takođe, ministar je rekao da su otmičari tražili otkup od porodica otetih i da su o tome bile obaviještene srpske službe. On je naveo da je bilo nagovještaja da će ubrzo slučaj biti riješen.

“Da nije bilo bombardovanja, ne bi bilo ovakvog ishoda. Interes otmičara nije bio da ih ubiju, već su imali isključivo finansijski motiv. Mi nismo mogli da ih ispunimo, ali smo nastavili sa pregovorima”, rekao je Dačić.

Pentagon je ranije saopštio da je izveo napad na uporište ISIL-a i da je glavna meta bio terorista povezan sa napadima u Tunisu. U izvještaju američkih vlasti se navodi da je ubijeno oko 40 ljudi u “kampu za obuku ISIL-a”, ali se ne spominju strani državljani.