Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ostrvo Madeira

Otkrivaju se detalji pogibije 29 turista u Portugalu (FOTO/VIDEO)

bus

Još uvijek nije poznat tačan uzrok nesreće. U trenutku nesreće grupa turista putovala je u grad Funchal. Bili su smješteni u obližnjem hotelu

Dvadeset i devet osoba poginulo je u teškoj autobusloj nesreći na portugalskom otoku Madeira. Iako se sinoć govorilo o 28 mrtvih, tokom noći umrla je još jedna osoba.

Od ukupnog broja poginulih, 28 su bili njemački turisti. Jedna osoba je Portugalac. Poginulo je 18 žena i 11 muškaraca, piše lokalni portal cmjornal.

Ozlijeđeno je 27 osoba, većinom Nijemaca. Ozlijeđeni su i vozač autobusa te turistički vodič, a koji su Portugalci.

Podsjetimo, autobus u kojem je bilo 57 osoba sletio je s ceste kod grada Canico na portugalskom otoku Madeira. Do nesreće je došlo sinoć u 18:30 po lokalnom vremenu. Autobus je sletio s ceste u naseljenom mjestu, prevrnuo se i zaustavio tik uz prve kuće.

Još uvijek nije poznat tačan uzrok nesreće. U trenutku nesreće grupa turista putovala je u grad Funchal. Bili su smješteni u obližnjem hotelu.

Odmah nakon dojave o nesreći na mjesto događaja uputio se velik broj vatrogasaca, policajaca i djelatnika hitne pomoći kako bi se spasili preživjeli. Cijelo područje je satima bilo blokirano, a nedaleko od aerodroma u Funchalu čak je, zbog velikog broja mrtvih, napravljena privremena mrtvačnica.

Kasno u noći počelo je uklanjanje ostataka autobusa. Nakon što je podignut, spasioci su uz pomoć reflektora dobro pretražili cijelo područje da ne bi ispod autobusa bilo još žrtava.