Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriven identitet dječaka koji se pojavljuje u ISIS-ovom videu

is_child_3540146b

Maleni dječak koji se pojavio u najnovijoj snimci pogubljenja Islamske države, u kojoj govori kako će džihadisti ubiti nevjernike, sin je Britanke koja je prešla na islam i pridružila se radikalnoj skupini.

Podsjetimo, Islamska država tokom vikenda je objavila video u kojem krvnici koji govore s britanskim naglaskom ubijaju petero Britanaca koji su navodno ‘špijunirali’ ISIS.

U jednom od jezivijih prizora, pojavljuje se mali dječak koji također priča britanskim naglaskom i prijeti kako će ubiti sve koji nisu muslimani. Video potom prikazuje pet smaknuća, sva izvršena pucanjem u glavu iz velike blizine.

Radi se o dječaku koji se zove Isa Dare, sinu Britanke nigerijskog porijekla Grace ‘Khadija’ Dare iz Londona. Njezin otac Henry Dare potvrdio je za britanski The Telegraph kako se radi o njegovom unuku.

Prošlog juna, Grace Dare postavila je fotografiju Ise na Twitter, na kojoj maleni dječak drži kalašnjikov, koji je veći od njega.

Grace Dare odrasla je u katoličkoj porodici, a vjeruje se da je blisko povezana s ubojicama britanskog vojnika Leeja Rigbyja, također nigerijskim kršćanima koji su prešli na radikalni islam.

Dare je otputovala u Siriju 2012. godine i udala se za Šveđanina Abu Bakra, za kojeg se vjeruje da je u međuvremenu poginuo.

Osim Ise, Grace ima još jednog, mlađeg sina Abdura Rahmana.

Nekadašnji komšija porodice Grace rekao je za The Telegraph kako su roditelji bili vrlo pobožni kršćani iz Nigerije.

“Grace je bila divno, preslatko dijete s vrlo toplim osmijehom”, izjavio je.

“Odselila se kada su joj se roditelji razišli, ali katkad bih je sreo. Prije pet godina moja partnerica je čula kako je neko zove po imenu na tržnici. Okrenula se i vidjela djevojku u burki”, koja je rekla ‘to sam ja, Gracie.’

“Rekla je da je prešla na islam i činila se vrlo ponosnom zbog toga. Bio sam šokiran kada sam čuo da je otišla u Siriju. Ne bih nikada tako nešto mogao zamisliti dok je odrastala”, rekao je.

Grace se svojedobno hvalila da bi htjela postati prva žena koja je u ime ISIS-a nekome odrubila glavu.