Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska Saudijskoj Arabiji i Iranu savjetuje smirivanje tenzija

Numan Kurtulmus

Zamjenik turskog premijera i glasnogovornik turske Vlade Numan Kurtulmus je kazao kako Turska želi da Saudijska Arabija i Iran što prije smire tenzije prije nego što one prerastu u nešto veće.

“Regija je ionako bure baruta. Ona ne može podnijeti još veće tenzije”, kazao je Kurtulmus i dodao kako Turska kao prijatelj i Irana i Saudijske Arabije savjetuje da obje zemlje smireno reagiraju, jer bi neprijateljski odnosi mogli naštetiti ne samo tim zemljama nego i čitavoj regiji.

Vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da su pogubile 47 osoba osuđenih za terorizam u toj zemlji, a među njima i tamošnjeg vjerskog vođu šiitske manjine al-Nimra.

Iran je oštro osudio ovaj potez vlasti u Rijadu, a tokom protesta istog dana u Teheranu je zapaljena saudijska ambasada, te napadnut i konzulat u Mashhadu.

Saudijska Arabija je zbog toga sinoć prekinula diplomatske odnose sa Iranom i dala rok od dva dana iranskim diplomatama da napuste tu zemlju. Isto su danas učinile i vlasti Bahreina, dok je Sudan donio odluku o deportaciji iranskog ambasadora iz Khartuma i opozivu svog ambasadora iz Teherana.