Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba bezbjednosti objavila

Otkrivena korupcija u kupovini oružja u Ukrajini, pominje se Balkan i BiH

FOTO: SBU/Twitter

Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupovinu 100.000 minobacačkih granata za vojsku

Ukrajina je objavila da je otkrila šemu za pronevjeru u vrijednosti od oko 40 miliona dolara namijenjenih za kupovinu minobacačkih granata za vojsku te zemlje. Novac je otišao na različite račune u Ukrajini i na Balkanu, rekli su istražitelji.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je kasno 27. januara da je pet osoba optuženo, a jedna osoba je privedena dok je pokušavala da pređe ukrajinsku granicu. Ako budu proglašeni krivima, prijeti im kazna do 12 godina zatvora.

Istraga dolazi u trenutku kada Kijev pokušava da suzbije korupciju u pokušaju da ubrza svoje članstvo u Evropskoj uniji i(EU) NATO-u. Zvaničnici iz oba bloka zahtijevali su široke reforme protiv korupcije prije nego što im se Kijev pridruži.

U pronevjeru su umiješani bivši i sadašnji visoki dužnosnici Ministarstva odbrane

SBU je saopštila da je istraga “razotkrila zvaničnike Ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenal, koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivna za kupovinu granata”.

“Prema istrazi, u pronevjeru su umiješani bivši i sadašnji visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija”, objavila je SBU na mreži X, nekadašnjem Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupovinu 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

Nakon uplate, zaposleni u kompaniji trebali su sredstva prenijeti firmi registrovanoj u inostranstvu, koja bi potom municiju isporučila Ukrajini. Međutim, roba nikada nije isporučena, već je novac poslat na različite račune u Ukrajini i na Balkanu, rekli su istražitelji.

Sredstva su zaplijenjena i biće vraćena u budžet za odbranu zemlje, saopštilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo.

Međunarodnu istraga o nestanku novca, uključena i Bosna i Hercegovina

Radio Slobodna Evropa (RSE) u oktobru prošle godine pisao je o nabavci granata za Ukrajinu vrijednoj desetine miliona, koja se pretvorila u međunarodnu istragu o nestanku novca, u koju je uključena i Bosna i Hercegovina.

Za odbranu od ruske invazije, kako je RSE objavio, Ministarstvo odbrane Ukrajine naručilo je u oktobru prošle godine 100.000 komada minobacačkih granata od ukrajinske kompanije “Lviv Arsenal”.

Za to je iz ukrajinskog budžeta izdvojeno 36,6 miliona dolara, ali naručene granate do danas nisu isporučene i Ukrajina sudskim putem zahtijeva povrat novca.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta kada je došao na vlast 2019. godine.

Zelenski otpustio sve zvaničnike zadužene za regrutaciju u vojsku

U avgustu je predsjednik Zelenski otpustio sve zvaničnike zadužene za regrutaciju u vojsku kako bi okončao sistem u kojem je nekima bilo dozvoljeno da izbjegnu regrutaciju.

Najnovije optužbe dolaze kada republikanci u Sjedinjenim Državama odbijaju napore predsjednika Joea Bidena da pošalje dodatnu pomoć Ukrajini.

Ukrajina je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja u indeksu percepcije korupcije za 2022. Transparency Internationala.