Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rob Bauer

Najviši vojni zvaničnik NATO-a govorio o stabilnosti na Balkanu i Dodiku

Admiral Rob Bauer
FOTO: Pixsell
Admiral Rob Bauer

Kaže da na Balkanu vide krhku stabilnost

Najviši vojni zvaničnik NATO-a Rob Bauer, koji je nedavno šokirao dramatičnom izjavom da je rat s Rusijom realna mogućnost i da se za takvo nešto trebaju pripremati svi, u razgovoru za crnogorsku Pobjedu govorio je i o situaciji na Balkanu.

Na pitanje na čemu temelji ocjene da svijet treba biti spreman na rat NATO-a i Rusije, Bauer je kazao da to počiva na ponašanju Rusije.

“Prošle nedjelje sam rekao ono što govorim zadnjih godinu i po. Fascinantna stvar je da je to tek sad odjeknulo, a nisam nužno rekao ništa novo, već sam samo ponovio svoje stavove, a iz nekog razloga tek sada je to dobilo na značaju … Mi u NATO smo, u decembru 2021. godine, dobili sporazum ugovora, gdje su nam Rusi saopštili da žele da se vrate na granice iz 1997. godine, što uključuje teritorije mnogih zemalja koje su u međuvremenu postale NATO članice.”

“Šta će se desiti sa Balkanom?”

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je retorički upitao: “Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, što mislite da će se desiti sa Balkanom?”

Bauer kaže da je s pravom mnogo ljudi zabrinuto u takvom scenariju.

“Ako Rusija dobije rat u Ukrajini, to nije kraj neprijateljstvima. To nije kraj nestabilnosti. To će biti početak nove nestabilnosti. Jer će Rusi tada vjerovati da se njihov način ponašanja zapravo isplati. Dakle, misliće: nije poštovanje međunarodnih pravila ono što se isplati, već agresija. I u suštini, invazijom na drugu zemlju, dobijate ono što želite, a to je protiv međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima”, rekao je Bauer za Pobjedu.

Odgovarajući na ovo pitanje dotakao se i Bosne i Hercegovine, ali i Milorada Dodika.

“Ali naravno, ako bi dobili rat u Ukrajini, to bi im moglo dati ideju da ima još toga što bi mogli da uzmu. I to nije samo Balkan, postoje i druge nacije u kojima bi vidjeli svoj interes. Zato se NATO mora pripremiti da se bolje brani. To je ono na čemu smo radili i sada gledamo na izvodljivost svih tih planova.

I mislim da je način na koji radimo zajedno sa EU u Bosni i Hercegovini i na Kosovu primjer za budućnost. I to nisu NATO zemlje, ali uz pomoć EU i NATO su stabilizovane već posljednjih nekoliko godina.”

Bauer smatra da Milorad Dodik nije promijenio svoje mišljenje nekada poslije rata i odlučio da podrži Rusiju već je to činio i prije rata u Ukrajini.

“Tako da to samo po sebi nije novo, za njih je ovo dodatni argument, tako da ne mislim da će to promijeniti Balkan sam po sebi, mislim da je to jedan od razloga da nastavimo da podržavamo Balkan kao što mi to činimo. Kao što sam rekao, Evropska unija i NATO podržavaju Balkan u praktičnom smislu, ne samo riječima, već u praksi – osiguravaju bezbjedno i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, koje god da su etničke pripadnosti. I EU to čini u Bosni i Hercegovini, uz podršku i NATO-a, sa našom misijom u Sarajevu, tako da obje organizacije ne samo da govore o tome, već i praktično pomažu u bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu.”

“Pratimo sva dešavanja u svijetu”

Bauer je istakao da NATO prati kompletnu situaciju u svijetu, u svemiru i cyber prostoru.

“Pratimo sva dešavanja oko nas, u svijetu, u našoj zoni odgovornosti, uključujući Balkan.”

Kaže da na Balkanu vide krhku stabilnost.

“Nije dovoljno da se ‘zavalite’ i čekate da EU i NATO urade nešto za Balkan. Same zemlje i lideri u ovim zemljama igraju važnu ulogu da održe Balkan stabilnim i sigurnim … NATO i EU će pomoći kao što radimo godinama unazad i nastavićemo to da radimo i u budućnosti. NATO je, kao odgovor na ono što se desilo u septembru na Kosovu, povećao broj vojnika u KFOR-u, a to je zato što gledamo šta se dešava na terenu.”