Kod obala latvije

Otkriveno ko je vlasnik aviona koji se srušio u Baltičko more

let

Avioni iz nekoliko zemalja i putnički trajekt uputili su se sinoć na mjesto nesreće kako bi pomogli u operaciji spašavanja

Privatni avion koji se srušio u Baltičko more kod Latvije nakon što je preletio pola Evrope iz Španije, a da nije odgovorio na pozive kontrolora, pripadao je njemačkom biznismenu Karl-Peteru Griesemannu, objavila je danas njegova tvrtka Quick Air.

Avion Cessna 551 austrijske registracije napustio je Jerez u južnoj Španiji jučer poslijepodne. Stao je u Parizu i Kölnu te je poletio prema Baltičkom moru gdje je, istočno od Gotlanda, pao u more, pokazuju podaci o praćenju leta.

“Mogu potvrditi da je to bio privatni mlažnjak našeg vlasnika Karl-Petera Griesemanna”, rekao je glasnogovornik Quick Aira, čarter-tvrtke sa sjedištem u Kölnu.

Odbio je potvrditi navod u kelnskim novinama Express da je Griesemann bio pilot te da su s njim bili žena, kći i njen dečko.

Uzrok nesreće za sada nije poznat. Avioni iz nekoliko zemalja i putnički trajekt uputili su se sinoć na mjesto nesreće kako bi pomogli u operaciji spašavanja.

Olupina, koncentrirana mrlja otpada i mrlja nalik na ulje uočene su u blizini mjesta nesreće, rekao je šef latvijske operacije spašavanja Peteris Subbota za latvijsku televiziju, dodajući da putnici nisu pronađeni.

Dignuti njemački i danski ratni avioni

Njemački i danski ratni avioni poslani su u potragu za letjelicom dok je naslijepo letjela iznad sjeverne Evrope jučer poslijepodne, ali nisu uspjeli uočiti nikoga u avionu.

Griesemann je bio istaknuta osoba u Kölnu, najvećem gradu zapadne Njemačke, a imao je ulogu u godišnjim karnevalskim proslavama katoličkog grada.