Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkud zastava “Herceg Bosne” ispred ministarstva u Zagrebu?

herceg bosna

Zastavu tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne na jarbol ispred hrvatskog Ministarstva branitelja postavili su veterani, saopštilo je ministarstvo nakon što je upit tviteraša izazvao burnu polemiku na društvenim mrežama.

“Sukladno novinarskim upitima i natpisima, obavještavamo vas da je zastava tzv. Hrvatska Republika Herceg Bosna, koja je izložena ispred zgrade Ministarstva branitelja na Trgu Nevenke Topalušić 1, u nadležnosti prosvjednika hrvatskih branitelja, te je ista postavljena od prvog dana prosvjeda”, stoji u kratkom saopštenju, prenosi Al Jazeera.

A priča je počela ovako: Tviteraš Ivan Kišić objavio je fotografiju na kojoj se ispred Ministarstva branitelja vijori zastava tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, a zatim upitao Vladu Republike Hrvatske otkud ta zastava ispred ministarstva.

“Ove dvije desne zastave prepoznajem, ali koja je ovo lijevo izložena ispred Ministarstva branitelja?”, upitao je.

Sa službenog Twitter naloga Vlade Republike Hrvatske stigao je odgovor: “Dragi Ivane! Riječ je zastavi tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne”.

Zastava postavljena bez odobrenja

Iz Vlade su poručili kako je zastava postavljena bez odobrenja Ministarstva branitelja.

U poruci su dodali i kako je Ministarstvo unutarnjih poslova u pogledu njezinog isticanja utvrdilo da se ne bi mogle primijeniti odredbe Zakona o grbu, zastavi i himni RH.

Uporni tviteraš je zahvalio na informaciji, ali je odmah upitao zašto je zastava “tuđe, nepostojeće zemlje koju nikad nismo priznali ispred ministarstva RH?”

Vlada je na to odgovorila da se za dodatne informacije obrati Ministarstvu branitelja na njihovu e-mail adresu.

Ubrzo nakon prepiske Vlade i Kišića, u raspravu su se na društvenoj mreži uključili i drugi tviteraši, a Kišić je kazao za Al Jazeeru kako je zastavu slučajno primijetio kada je u nedjelju prolazio pored Ministarstva.

Nije prepoznao sve tri zastave, ali bio je u nedoumici u vezi te, pogotovo jer mu se činilo da je nisu tamo postavili prosvjednici u šatoru veterana ispred Ministarstva.

U nedjelju nije uspio dobiti odgovor Vlade, ali je on stigao danas.

“Šlampavo su mi odgovorili, vidi se da nisu razmišljali. I je li ona tamo od prosvjednika ili nekog drugog postavljena? Smiješno mi je da se to uopće događa s obzirom na opće stanje u zemlji”, rekao je Kišić.

Kaže kako ne zna radi li se o skretanju pažnje s drugih problema u mandatu ove Vlade, ali takve incidente smatra bizarnim.