Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ključne grupacije se dogovorile

Otvoren put za drugi mandat von der Leyen na čelu Evropske komisije

Foto: Amer Kajmović/FENA

Uz podršku tri velike stranačke grupacije, dogovor će sada vjerovatno biti brzo potvrđen kada se nacionalni lideri ponovo sastanu na samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak

Evropske političke grupacije u utorak su postigle dogovor o najvišim pozicijama u Evropskoj uniji, birajući Njemicu Ursulu von der Leyen na drugi mandat za čelnicu Evropske komisije, saopćili su izvori Reutersu.

Tri glavne centrističke političke grupacije dogovorile su paket koji bi također portugalskog bivšeg premijera Antonia Costu učinio predsjednikom Evropskog vijeća i estonsku premijerku Kaju Kallas za vanjskopolitičku šeficu EU, kažu izvori.

Dogovor, o kome su prvobitno javili njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung i novinska gencija dpa, postigli su pregovarači za saveze desnog centra, lijevog centra i liberalnih evropskih stranaka.

Očekivalo se da će Von der Leyen, Costa i Kallas preuzeti vodeće pozicije, ali nacionalni čelnici EU nisu se usuglasili oko paketa kada su se sastali na večeri prošle sedmice.

Uz podršku tri velike stranačke grupacije, dogovor će sada vjerovatno biti brzo potvrđen kada se nacionalni lideri ponovo sastanu na samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Von der Leyen, također će, međutim, trebati podršku Evropskog parlamenta kako bi osigurala drugi mandat. Diplomate kažu da to nije unaprijed odlučeno i da će joj vjerovatno trebati podrška zakonodavaca osim tri grupe koje je formalno podržavaju, prenosi Reuters.