Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori

Otvorena birališta u Srbiji, izbio incident: Napadnuta članica izborne komisije

aleksandar vučić
Foto: Milos Tesic/PIXSELL

Građani će na republičkom nivou moći da biraju između 18 lista, na nivou Beograda između 14, dok se za pokrajinske izbore kandidovalo 13 izbornih lista

Danas se održavaju parlamentarni i pokrajinski izbori u Srbiji, kao i izbori za odbornike u 65 lokalnih samouprava među kojima je i Beograd. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvaraju u 20, kada prestaje izborna tišina.

Pravo glasa ima 6.500.666 birača, dok u Beogradu to pravo ima 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 građanin.

Birači sa Kosova glasaju u opštinama Kuršumliji, Raški, Vranju i Tutinu.

Građani će na republičkom nivou moći da biraju između 18 lista, na nivou Beograda između 14, dok se za pokrajinske izbore kandidovalo 13 izbornih lista.

Glasa se na 8.273 biračka mjesta, od kojih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Za glasanje u inostranstvu u 35 država utvrđeno je 81 biračko mjesto, a u četiri zemlje – Velikoj Britaniji, Portugalu, SAD i Kanadi zbog vremenskih razlika glasalo se 16. decembra, ali rezultati neće biti objavljivani do zatvaranja birališta u Srbiji.

U BiH 19 biračkih mjesta za 11.500 državljana Srbije

-Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji danas će oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH moći da glasa na 19 biračkih mjesta, rečeno je Srni iz Ambasade Srbije u BiH.

-Državljani Srbije koji borave u BiH, a koji su se do 25. novembra preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u BiH prijavili da će glasati u BiH, mogu da ostvare svoje glasačko pravo – navode iz te ambasade.

Državljani Srbije, osim u Sarajevu, mogu glasati i u Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudom, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palama i Novom Goraždu.

Iz Ambasade Srbije u BiH navode da će biračka mjesta biti otvorena do 20.00 sati, te napominju da je za glasanje potreban važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno lična karta ili pasoš te zemje.

Incident na biralištu

U Ruskom Krsturu, u općini Kula, na biračkom mjestu je napadnuta članica lokalne izborne komisije (LIK) ispred koalicije Srbija protiv nasilja, saopćeno je iz te liste.

U okviru redovnih aktivnosti članica LIK-a, ustanovila je da osobe s lažnim akreditacija na biračkom mjestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača. Nakon što je od njih zatražila da se legitimiraju i objasne što rade, treća osoba je fizički nasrnula udarila članicu LIK-a i otela joj mobitel, navodi se u saopćenju.

Osobe s lažnim akreditacijama i paralelnom evidencijom predstavile su se kao promatrači IPSOS-a i dodali da su „obuku prošli u beogradskoj Areni“.

Članovi mobilnog tima liste Srbija protiv nasilja su na terenu i čekaju policiju, dodaje se.