Skoro 2 miliona birača

Otvorena glasačka mjesta: Danas prijevremeni izbori na Kosovu

Za praćenje izbora akreditovano je skoro 40 hiljada posmatrača, među kojima je i oko 100 članova Izborne posmatračke misija EU, koja je došla na poziv predsjednika Kosova

Širom Kosova u sedam sati otvorena su glasačka mjesta na kojima gotovo dva miliona glasača bira novi četvorogodišnji saziv Skupštine Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasa se u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 19 sati.

Centralna izborna komisija (CIK) je potvrdila konačni birački spisak koji sadrži 1.937.868 birača, što je preko 111 hiljada glasača više u odnosu na posljednje lokalne izbore održane 22. oktobra 2017. godine.

CIK je odobrio 35 hiljada prijava za glasanje van Kosova, a glasanje putem pošte bilo je moguće u periodu od 20. septembra do 4. oktobra.

CIK je potvrdio i 25 političkih subjekata za ućešće na prijevremenim parlamentarnim izborima, od kojh su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.

Ukupan broj potvrđenih kandidata za poslanike je 1.067, među kojima je 724 muškaraca i 343 žena.

Da bi ušli u Skupštinu, albanski subjekti moraju da pređu izborni prag od pet posto, dok je za manjinske zajednice rezervisano 20 mjesta i to 10 za Srbe, četiri za Rome, Aškalije i Egipćane (RAE), tri za Bošnjake, dva za Turke i jedno za Gorance.

Na ovim izborima, prema odluci Centralne izborne komisije glasaće se samo sa važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.

Za praćenje izbora akreditovano je skoro 40 hiljada posmatrača, među kojima je i oko 100 članova Izborne posmatračke misija EU, koja je došla na poziv predsjednika Kosova.

Na izbore se ide zbog ostavke premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji je podnio neopozivu ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za Kosovo na razgovor kao osumnjičeni.

Ovi parlamentarni izbori su sedmi po redu nakon rata na Kosovu 1999. godine.