Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovako bi izgledao svijet da Donald Trump postane predsjednik SAD-a

donald

Favorit za nominaciju Republikanske strane Donald Trump rekao je da bi mogao, ako bude izabran, zaustaviti kupovinu nafte iz Saudijske Arabije i drugih arapskih saveznika SAD-a osim ako oni ne pošalju kopnene trupe u borbu protiv tzv. Islamske države ili “značajno nadoknade SAD-u borbu protiv militantnih skupina, piše New York Times.

U međuvremenu, demokrati su održali izbore u Aljaski i Washintgonu o na Havajima, a u obje savezne države uvjerljivo je slavio Bernie Sanders, ispred Hillary Clinton. U Aljaski je Sanders osvojio 81.6 posto glasova, prema 18.4 Clinton, a u Washingtonu je Sanders osvojio 72.7 prema 27.1 posto Clinton. Na Havajima je Sanders imao 70.6 posto, a Clinton 29.2 posto. Uprkos tome Clinton je još uvijek u prednosti.

“Da je Saudijska Arabija bez američke zaštite”, rekao je Trump prilikom 100 minutnog intervjua o vanjskoj politici, “Ne mislim da bi bili u blizini”.

Dvije nove nuklearne sile?

Također je rekao i kako je otvoren za opcije prema kojima bi Japan i Južna Koreja izgradili vlastite nuklearne arsenala, a ne ovisile o američkoj nuklearnoj zaštiti protiv Sjeverne Koreje i Kine.

Kao SAD “nastavi na putu, ovom putu slabosti, oni će to željeti u svakom slučaju, neovisno raspravljam li ja o tome ili ne”, kazao je Trump.

Ekonomska moć

Rekao je i kako bi bio spreman povući američke trupe iz Japan i Južne Koreje, ako oni ne bi značajno povećali doprinose za troškove smještaja i hrane tih vojnika.
Kazao je kako će nastojati ponovo ispregovarati temeljne ugovore s američkim saveznicima, vjerovatno uključujući i 56-godišnji sigurnosni pakt s Japanom, koji je opisao kao jednostran.

U Trumpovom svjetonazoru, SAD bi razrijedio svoju moć, a glavni mehanizam kojim bi ponovno uspostavio njenu središnju ulogu u svijetu je ekonomsko pregovaranje. Govorio je o gotovo svakom svjetskog sukobu kroz prizmu pregovoram a neprecizno je odredio strateške ciljeve.

Obamini pregovori s Iranom

Kritizirao je Obaminu administraciju zbog pregovora s Iranom, rekao je kako bi on zabranio iransku trgovinu sa Sjevernom Korejom. Rekao je kako je NATO “ekonomski nepravedan prema nama”, te je rekao kako bi osnovao alternativnu organizaciju fokusiranu na borbu protiv terorizma.

Ustvrdio je kako je najbolji način za zaustavljanje Kine u postavljanju naoružanja na otocima u Južno Kineskom moru djelomično zaustavljanje njezinog pristupa američkom tržištu.

Theodore Roosvelt

Trumpa je, piše NYT, prilično teško pozicionirati u povijesnim razmišljanjima Republikanske stranke. Ne sviđa mu se politika George W. Busha koja uključuje poziv širenja demokratije u svijetu, a nije niti izolacionist.

Upitan kada misli da su Sjedinjene Države bile na vrhuncu moći, Trump je spomenuo još jednog nekonvencionalnog Republikanca, Theodorea Roosvelta iz 20. stoljeća. Roosvelt je završio tako da je napustio svoju stranku, a osim njega, Trump favorizira još dvije ličnosti iz američke povijesti, generale Douglasa MacArthura i George S. Pattona.

O vanjskoj politici iz novina

Na pitanje kako se brifirao o vanjskoj politici i koje je knjige o tome pročitao, rekao je da su mu glavni izvor informacija bile novine, “uključujući i vaše”, piše NYT.

Donedavno, njegova se vanjska politička doktrina mogla sažeti u tri slogana: “Uzmite naftu”, “Sagradite zid” i spriječite muslimanske imigrante i goste, barem privremeno. Sada je to morao malo i obrazložiti, pa je tako rekao da bi “uzimanje nafte”, koje kontrolira tzv. Islamska država na Bliskom istoku. No, za to bi trebalo poslati kopnene trupe, što Trump ne favorizira.

Pitanje Izraela i Palestine

Nije impresioniran načinom na koji se Angela Merkel nosi sa imigrantskom krizom. Kazao je da se Njemačka uništava njenom politiko i da bi Njemačka i zemlje Perzijskog zaljeva trebale platiti za “sigurnu zonu” koju bi on želio stvoriti u Siriji za izbjeglice.

Upitan hoće li tražiti dvodržavno rješenje u sukobu Izraela i Palestine ili će pokušati stvar riješiti unutar jedne države rekao je kako se ne bi želio baviti tim problemom te bi volio vidjeti može li se sklopiti sporazum.