Globus

Hrvatska

Ovo je osumnjičeni za ubistvo bankara Ibrahima Dedića

30/01/2020
Foto: Index.hr

Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati

Tomislava Viktora Basu, koji uz hrvatsko ima holandsko i švicarsko državljanstvo, policija je čekala nekoliko godina da dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je 3. jula daleke 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića.

Voditelj Službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tokom kojeg je proveden veći broj “izvidnih i dokaznih radnji” te vještačenja, među kojima i biološko.

Osumnjičeni je, po njegovim riječima, zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio “ključ priče”, prenosi Hina.

Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati i je li se mogla tražiti pomoć putem međunarodne pravne pomoći, no u policiji su objasnili da je to taktika postupanja i da to nisu mogli provesti na drugi način.

Osnova sumnje potvrđena je kroz vještačenja koja su provedena u posljednja 24 sata, rekli su u policiji, objasnivši da je jedno imati operativna saznanja koja na nešto upućuju, a drugo dokaze.

“Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće”, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Policija je potvrdila da je na određenoj razini sarađivala sa zemljama u kojima se osumnjičeni nalazio, ali iz taktičkih razloga ne do kraja jer je dolazak osumnjičenika bio ključan.

Uhapšen je nekoliko dana nakon što je došao u Hrvatsku, gdje ima rodbinu. Danas je predan pritvorskom nadzorniku, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu.

Policija je uhapsila dvije osobe, ali za drugu nije potvrđena sumnja da je učestvovala u Dedićevom ubistvu.

Osumnjičeni 49-godišnjak od ranije nije imao policijski dosije, a policija traga za još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja.

Dedić, koji je bio jedna od medijski eksponiranih osoba u devedesetima, vlasnik propale Promdei banke, ubijen je na svojemu kućnom pragu u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon što je već preživio nekoliko pokušaja atentata. Nepoznate osobe na njega su otvorile vatru iz nekoliko smjerova, a zatim pobjegli u crnom BMW-u.

Upravo zbog činjenice da se više puta nalazio na meti atentatora, Dedić je prije svoje smrti u nekoliko navrata istupao u medije, tražeći pomoć države i javno govoreći da zna da će biti ubijen. Usprkos njegovim pozivima u pomoć, ubice, najvjerovatnije profesionalci, u svojemu su naumu i uspjeli 3. jula 1999.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.