Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovo je policajac početnik koji je ubio Anisa Amrija

policajci

Policajac heroj, koji je u Milanu ubio napadača iz Berlina, novak je koji se prije samo devet mjeseci pridružio italijanskim karabinjerima.

Luca Scata (29) ispalio je metak u Anisa Amrija, koji je u ponedjeljak na božićnom sajmu u Berlinu kamionom pokosio 12 ljudi i povriejdio 48, nakon što je traženi terorist iz Tunisa uzviknuo “Alahu akbar!” i ranio u rame njegovog kolegu Christiana Movia (36).

Scataov Facebook profil od jutros je zatrpan komentarima njegovih sugrađana koji slave njegovu hrabrost, a na Facebooku je otvorena i njegova fan stranica.

Policajca, koji je još uvijek na probnom roku, imenovao je na press konferenciji italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti.

Italijanska policija je objavila i fotografiju ranjenog policajca koja prikazuje kako se oporavlja u bolnici. Movio nije teško ranjen, leži na krevetu i telefonira, vidi se na fotografiji.
Milanska policija kasnije je izvijestila kako je Christian Movio operisan, javlja AP. Rana je bila površna i Movio se osjeća dobro.

Ministar unutrašnjih poslova Marco Minetti zahvalio im se i rekao da zahvaljujući njima Italijani mogu imati bezbrižne blagdane.

“Tokom rutinske kontrole zaustavili su muškarca koji im se učinio sumnjivim. On je neoklijevajući iz ruskaka izvadio pištolj i upucao policajca koji ga je zatražio dokumente. Muškarac je ubijen i istraga je pokazala kako se bez sumnje radi o Anisu Amriju, osumnjičenim za teroristički napad u Berlinu. Bio je najtraženiji čovjek u Evropi, a oni su ga odmah identificirali i neutralizirali. To znači da naše sigurnosne službe dobro rade. Ova dvojica nevjerovatnih, iznimno mladih muškaraca, jednostavno radeći svoj posao, učinili su izuzetnu stvar za nas”, kazao je Minniti hvaleći italijansku policiju koja je zaustavila napadača nakon što je prošao Njemačku i Francusku bez da ga je iko primijetio.

Minneti se posebno zahvalio ranjenom policajcu.

“Želim mu brzi oporavak, ovih dana ću ga lično posjetiti i zagrliti”, rekao je ministar.