masakr u teksasu

Ovo su žrtve masakra u Teksasu: Ubijene su dvije nastavnice i djeca u dobi od 7 do 11 godina

nastavnice

Ubijena djeca bila su u dobi između sedam i 11 godina. Članovi porodica nekih od njih potvrdili su njihova imena

Ukupan broj žrtava u suludom napadu na osnovnu školu Robb u Uvaldeu u Teksasu popeo se na 21, a ubijeno je 19 učenika i dvoje učitelja, piše Daily Mail.

Jedna od ubijenih učiteljica je Eva Mireles (44), a druga je Irma Garcia (46), majka četvoro djece i zaposlenica škole već 23 godine.

Eva Mireles

Obje su žene bile učiteljice četvrtim razredima i, kako se čini, bile bliske prijateljice.

Irma Garcia

Ubijena djeca bila su u dobi između sedam i 11 godina. Članovi porodica nekih od njih potvrdili su njihova imena. Život su tako izgubili 10-godišnji Xavier Lopez, Eliahana Torres i Makenna Elrod te osmogodišnji Uziyah Garcia.

Među ubijenima je i djevojčica Ellie Garcia.

“Moj je nećak žrtva današnje pucnjave u školi”, napisao je Mitch Renfro na Facebooku, potvrdivši smrt Uziyaha Garcia.

“Luđak je ubio osmogodišnjeg dječaka.”

“Uziyah je bio najslađi dječak kojeg sam ikad poznavao”, rekao je njegov djed Manny Renfro za Associated Press i dodao kako to ne govori samo zato što je on njegov unuk.

Među nestalima su Rogelio Torres i Nevaeh Bravo.

Otac 10-godišnje Annabelle Guadalupe Rodriguez rekao je da se i ona još uvijek smatra nestalom.

‘Ubio je – užasno i neshvatljivo – 14 učenika i učitelja’, rekao je guverner Greg Abbott ranije na konferenciji za novinare. Broj smrtnih slučajeva kasnije je revidiran na 19 djece i dvije učiteljice.

Pucnjava u Uvaldeu bio je najsmrtonosniji takav incident od 2018. kad je u Parklandu na Floridi ubijeno 14 srednjoškolaca i troje odraslih djelatnika škole i od 2012. godine kad je u školi Sandy Hooku u Connecticutu ubijeno 20 djece i šestero odraslih.

Ubijena učiteljica Eva Mireles u školi je radila 17 godina.

Njezin suprug Ruben Ruiz, bivši detektiv i član SWAT tima koji trenutno služi kao policajac u okrugu škole, održavao je redovite vježbe za slučaj pucnjave u školi, a posljednja takva vježba održana je krajem marta.

Irma Garcia, bila je majka četvoro djece: Cristiana, koji upravo završava obuku za marinca; Josea, koji pohađa Univerzitet Texas State; Lyliane, učenice druge godine srednje škole i Alysandre, učenice 7. razreda.

‘Moja teta nije uspjela, žrtvovala je sebe štiteći djecu u svojoj učionici. Preklinjem vas da molite za nju i našu porodicu. Njeno ime je Irma Garcia i ona je heroina. Mnogi su je voljeli i mnogima će nedostajati’, napisao je njezin nećak na Twitteru.

Podsjetimo, naoružani napadač koji je u utorak ubio najmanje 19 učenika i dvoje učitelja u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu identificiran je kao 18-godišnji Salvador Ramos. Ubojica je i sam likvidiran nakon razmjene vatre s policajcima.

Ramos je živio u Uvaldeu, gradiću oko 130 kilometara udaljenom od San Antonija, a ondje je pohađao i srednju školu.

Napadač je prije napada na društvenim mrežama podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je guverner Greg Abbott potvrdio njegov identitet.