BiH

premijer ks

Objavljen sadžaj poruke koju su primile sarajevske škole, Forto: Policija u punoj snazi na terenu

25/05/2022
Foto: Federalna.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jutros je dobilo dojave o tome kako su u više škola u nekoliko sarajevskih općina postavljene bombe

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto saopćio je da je policija u punoj snazi na terenu nakon jutrošnjih dojava o bombama u više škola na području Sarajeva.

“Nakon e-mail dojava o bombama u sarajevskim školama i zgradi Vlade Kantona Sarajevo, policija je u punoj snazi na terenu i vrši potrebne preglede. Više informacija na press-konferenciji u 13 sati“, poručio je Forto na Twitteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jutros je dobilo dojave o tome kako su u više škola u nekoliko sarajevskih općina postavljene bombe.

“Policija Kantona Sarajevo u jutarnjim satima zaprimila je više dojava koje se odnose na postavljene bombe u više škola na području Kantona Sarajevo te se u vezi s tim poduzimaju mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju i KDZ (kontradiverzione, op. a.) preglede tih školskih ustanova“, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova KS Mirza Hadžiabdić.

Ističući kako je o slučajevima upoznato i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Hadžiabdić je kazao da će više informacija biti poznato nakon završetka KDZ pregleda.

Upozorenje policije

Nakon dojave o postavljenim bombama u velikom broju škola u Sarajevu oglasili su se iz MUP-a KS i pozvali građane na strpljenje.

– U školskim ustanovama na koje se odnose zaprimljene dojave poduzimaju se neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda.

Molimo predstavnike medija da upoznaju javnost da nema razloga za podizanje tenzija i uznemirenje javnosti, policija je na terenu i poduzima neophodne aktivnosti koje su uobičajene u situacijama kada se zaprime dojave o bombi.

Osoblje i učenici školskih ustanova, ali i roditelji, odnosno, staratelji djece koji se nalaze u blizini škola, trebaju postupati po uputama koje dobiju od strane policijskih službenika na terenu, kako bi policija obavila svoj dio posla propisan u ovakvim situacijama. Neophodno je strpljenje, odnosno, suzdržati se od širenja neprovjerenih informacija, kako bi se spriječilo bespotrebno izazivanje uznemirenosti i panike – stoji u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj poruke

Ovo je sadržaj poruke koji je došao na mail sarajevskih škola:

Dojave su stigle putem e-maila, a djeca su vraćena kućama i škole za koje su dojave stigle su evakuirane. Radi se o školama u više općina u Kantonu Sarajevo, uključujući Centar, Vogošću, Stari Grad i Ilidžu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.