Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pada nivo kiseonika u pećini s dječacima, ronioci najavljuju brzu akciju

tajland

Još uvijek se ne zna kako će dječaci koji su već više od deset dana zarobljeni u pećini na Tajlandu biti spašeni. Koliko je akcija njihovog spašavanja opasna i teška, svijet se uvjerio na najgori mogući način, jer jedan od spasioca poginuo je nakon što je roneći ostao bez kiseonika.

– Uvjeti u unutrašnjosti pećine su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kiseonikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio – rekao je komandant SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew, dodavši: – Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje.

Smrt iskusnog ronioca mnogima je znak da bi opasna misija kojim bi se dječake pokušalo izvući ronjenjem kroz mračne, uske i blatnjave tunele, lako mogla završiti tragično. Spasiocima na ruku ne ide ni prognoza vremena, koja za vikend najavljuje veliku kišu, što znači da će se vodom dodatno napuniti potopljena pećina, prenosi agencija Reuters.

Kako javlja CNN, pojavio se i dodatni problem, jer u pećini pada nivo kiseonika.

Prije nekoliko dana govorilo se o tome da će dječaci u pećini možda ostati više od četiri mjeseca, dok nivo vode ne opadne. Smrt iskusnog ronioca i spoznaja da bi nivo kiseonika mogao pasti do kritične tačke, vjerovatno će ubrzati cijelu operaciju spašavanja, piše Index.hr.

Spasioc Aphakorn Yoo-kongkaew je kazao da je nivo kiseonika opao za 15 posto. To bi moglo dovesti do velikih zdravstvenih poteškoća za dječake.

– Ne možemo više čekati da se svi uvjeti poslože – rekao je novinarima.

– Isprva smo mislili da će dječaci unutra moći ostati puno duže, ali su se okolnosti promijenile. Sada smo ograničeni vremenom. Novi prioritet je dostava dodatnog kiseonika uz pomoć velikih cijevi – dodao je.

Traže se prirodni “dimnjaci”

Zbog cijele situacije traže se alternativni načini. Na desetine vojnika, spasioca i lokalaca, kako piše CNN, traga za prirodnim dimnjacima, rupama u tlu na površini, koje bi mogle biti povezane s dječacima. Drugim riječima, traži se za sada nepoznati ulaz u pećinu, koji bi spasioce doveo do unesrećenih i umornih dječaka.

Desetine vojnika, speleologa, drugih stručnjaka i lokalnih stanovnika, koji poznaju teren, “češlja“ šumu na jako velikoj površini. Riječ je o zaraslom krajoliku s gustim drvećem i raslinjem, pa je velika vjerovatnoća da je pogodni ulaz u pećinu, ako uopće postoji, prekriven zelenilom i nevidljiv.

Istina, postoji cijeli niz ulaza u pećinu, ali je pitanje je kamo oni vode. Tako je jedan tragač, za vrijeme dok je CNN-ova ekipa bila tamo, pronašao jedan potencijalni ulaz. Brzo se otkrilo da on ne vodi nigdje.

Uskoro je, piše CNN, otkriven još jedan ulaz koji je obećavao.

Ekipa od šest ljudi uspjela se spustiti konopcem od 275 metara. GPS koordinate pokazale su da su od dječaka udaljeni tek 275 metara. No, uslijedilo je razočaranje.

– To je slijepa ulica – viknuo je neko iz jame, piše CNN.

Pomoć pristiže iz svih krajeva svijeta

– Došli smo s tajlandskim vojnim timom kako bismo tražili ulaze i rupe koje bi vodile u pećinu – rekao je Mario Wild, 28-godišnji Austrijanac, koji kaže da zasad nema uspjeha.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu pećine, a jedna majka je rekla da još nije mogla da kontaktira sa sinom. Zarobljenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine, a istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezin nivo i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. jula opet može očekivati jake pljuskove.

U akciju spašavanja dječaka uključio se i danski ronilac Ivan Karadžić, koji je za Sky News kazao kako očekuje da će akcija spašavanja krenuti vrlo brzo.

– Bit će to jako teško, ali mislim da će akcija spašavanja krenuti uskoro. Ovo će biti ogroman izazov. Akciju bismo mogli pokrenuti već danas ili sutra – kazao je u razgovoru za Sky News.