Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme u evropi

Padao grad težak skoro pola kilograma: “Kao da su kugle padale s neba”

grad nevrijeme oluja
Foto: Facebook

U komentarima na društvenim mrežama očevici su komentarisali prizor kao da su “kugle padale s neba”

Dijelove srednje Evrope jučer je pogodilo veliko nevrijeme praćeno nezapamćeno velikim gradom koji je bio u nekom područjima bio veći od teniskih loptica.

Posebno su bila pogođena područja u Sloveniji, Italiji, Švicarskoj i Austriji.

Kako je na slovenskom Pop TV-u rekao meteorolog Brane Gregorčič, snažno nevrijeme brzo se iz dijela Slovenije uz italijansku granicu premjestilo u unutrašnjost Slovenije, prema procjenama brzinom od čak 100 kilometara na sat. Sa sobom je donijelo vrlo jake udare vjetra, brojne udare munja i pljuskove.

“Snažna superćelijska oluja pogodila je slovensku granicu kod Nove Gorice iz Italije, praćena orkanskim udarima vjetra, jakim pljuskovima i lokalno vrlo velikom tučom”, saopćio je Meteoinfo.

Gorenje pri Postojni je malo po polnoči prešlo silovito neurje s točo, debelo kot jabolko. Foto: Tjaša Kljun

Posted by Meteoinfo Slovenija on Monday, July 24, 2023

Jedna od snimki pokazuje koliko je bio snažan grad na zapadu Slovenije.

⚠️ Čez Slovenijo se pomikajo silovita neurja z močnimi sunki nevihtnega piša in lokalno zelo debelo točo. Tako neusmiljeno je toča malo po 21. uri klestila v Biljah pri Novi Gorici. Avtor posnetka: Renato Fornazarič

Posted by Meteoinfo Slovenija on Monday, July 24, 2023

U tornadu koji je pogodio Švicarsku poginula je jedna osoba, a o tome više možete pročitati na ovom LINKU.

Dramatičnini prizori stižu i iz Italije gdje je područje Azzamo Decimo pogodio grad koji je bio težak skoro pola kilograma.

Prema tvrdnjama stranice Tornado in Italia, grad je nanio veliku štetu na automobilima i kućama. U komentarima na društvenim mrežama očevici su komentarisali prizor kao da su “kugle padale s neba”.

Dramatične scene pristižu sa sjeveroistoka Italije, Azzamo Decimo pogodilo nevrijeme uz gromade leda težine i do pola kilograma.Foto: Tornado in Italia

Posted by BHMETEO.ba on Monday, July 24, 2023