Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pahor: Ulogu mandatara za sastav vlade ću dati Janezu Janši

borut-pahor123

Predsjednik Slovenije Borut Pahot izjavio je jutros da će za mandatara za sastav nove slovenske vlade imenovati Janeza Janšu čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) relativni pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pošteno je da birači znaju za posljedice svojih odluka i da će se njihovi glasovi uvažiti. Tek ako dođe do toga da pobjednik izbora ne može sastaviti vladu, a to iskustvo smo već imali, onda će se tražiti druga rješenja”, kazao je Pahor za slovenske medije.

Pahor je apelirao na sve političke subjekte koji će učestvovati u procesu formiranja nove koalicione vlade da ulože maksimalan trud i misle na uspješnu i sigurnu budućnost države.

“Uspješno formiranje vlade bit će glavna politička zadaća ovog ljeta. Trebat će nam dosta političkog strpljenja i mudrosti”, zaključio je Pahor.

Izborna komisija Slovenije kasno sinoć je saopćila preliminarne rezultate na bazi prebrojanih 99 posto glasova, a prema kojima je Janšin SDS osvojio 25,02 posto glasova.

Na drugom mjestu je Lista Marjana Šarca (LMŠ) s osvojenih 12,6 posto glasova, dok su Socijalni demokrati (SD) osvojili 9,94, a Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara dobila povjerenje 9,74 birača. Ljevica (L) je osvojila 9,23, a demokršćanska Nova Slovenija (NSI) 7,15 posto glasova.

Izborni prag od četiri posto prešle su još stranka bivše premijerke Alenke Bratušek SAB (5,11 posto), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sa 4,91 posto i Slovenska nacionalna stranka (SNS) sa 4,20 posto.

Za ukupno 90 zastupničkih mjesta borilo se 25 političkih stranaka, od kojih je devet i ušlo u najveće zakonodavno tijelo Slovenije.

Izvjesno je da budućeg mandatara Janšu čeka težak posao u pregovorima o budućoj koalicijskoj vladi s obzirom da su Ljevica, Šarcova lista i još neki politički subjekti već kategorički odbili bilo kakvu mogućnost koaliranja s Janšom kojeg optužuju za radikalnu i antimigrantsku politiku po uzoru na mađarskog premijera i njegovog prijatelja Viktora Orbana.

Janša je na funkciji premijera Slovenije bio od 2004. do 2008. te od 2012. do 2013. godine, a nakon saznanja preliminarnih rezultata sinoć je poručio da je njegov SDS otvoren za saradnju, pregovore i koalicije. Dodao je da će, ukoliko formira vladu, voditi zemlju pravedno za sve građane.