Globus

Beograd

Pahor: Za mir na zapadnom Balkanu ubrzati ulazak tih zemalja u EU

14/05/2021
Arhiva/Fokus.ba

Neka osjetljiva bilateralna pitanja među državama u regionu bila bi lakše riješena ili bi postala nebitna, kaže Pahor

Predsjednik Slovenije Boruh Pahor izjavio je da bi proširenje Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana trebalo ubrzati, te izrazio očekivanje da sa predstojećeg samita za lidere tog regiona u okviru procesa Brdo-Brioni bude poslata jedinstvena poruka u Brisel, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je kazao da je u posjeti zemljama u regionu zbog pripreme za taj samit, koji bi trebalo da se održi u ponedjeljak.

“Želio sam sa svima da se posavjetujem o zamisli koja provejava iz nacrta zaključaka te konferencije – da je proširenje EU na zapadni Balkan geopolitičko pitanje i nužnost i da ono mora da se odvija brže i da mora da ima EU pred očima cijeli prostor zapadnog Balkana i da bi bilo sjajno kada bi više ili manje istovremeno sve zemlje tog prostora ušle u EU”, naveo je Pahor.

On je kazao i da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

“Neka osjetljiva bilateralna pitanja među državama u regionu bila bi lakše riješena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu”, kazao je Pahor.

Upitan o izjavi “o alternativnoj izmjeni granica”, Pahor je odgovorio da ne vjeruje da je moguća mirna izmjena granica na ovim prostorima, te da bi možda tako počelo, ali da je ubijeđen da se ne bi tako završilo.

 

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.