telefonski razgovor

Palestinski predsjednik Abbas razgovarao s predsjednikom SAD-a Bidenom

Mahmoud Abbas

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati 10. maja povuče iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa džamije Al-Akse u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem)

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas razgovarao je s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeom Bidenom o dešavanjima u Palestini i regionu, javlja agencija Anadolija.

Hussein al-Sheikh, član centralnog komiteta Fataha i nadležni za odnose s Izraelom, na društvenoj mreži saopćio je kako je predsjednik Palestine Abbas primio telefonski poziv od Bidena. Kazao je kako su Abbas i Biden razgovarali o posljednjim dešavanjima u regionu.

Abbas je 13. maja razgovarao s ministrom vanjskih poslova SAD-a Antonyjem Blinkenom kako bi bile smanjene tenzije.

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati 10. maja povuče iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa džamije Al-Akse u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Izraelske snage se nisu povukle u zadanom roku, nakon čega su palestinske grupe otpora lansirale veći broj raketa prema Izraelu.

Izrael je nakon toga pokrenuo vojnu operaciju ”Čuvari zidina“ usmjerenu ka Pojasu Gaze.

Podaci Ministarstva zdravstva u Gazi pokazuju kako je od 10. maja, u izraelskim napadima na Gazu život je izgubilo 140 Palestinaca, među kojima 39 djece i 22 žene.