Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa će na Veliki četvrtak oprati noge izbjeglicama muslimanima

papa franjo111

Papa Franjo na Veliki četvrtak obavit će obred pranja nogu dvanaestero tražitelja azila u gradiću sjeverno od Rima, izvijestio je Vatikan, dodajući da Sveti Otac na taj način iskazuje koliku važnost za njega ima prihvat izbjeglica u razvijenim zemljama.

Na obredu na Veliki četvrtak tradicija je da poglavar Katoličke crkve pere noge dvanaestero osoba, kako je po Bibliji učinio Isus, opravši noge dvanaestorici apostola.

U posljednjih je par godina Franjo na Veliki četvrtak posjetio zatvor i ustanovu za hendikepirane osobe. Za razliku od svojih prethodnika, koji su mise s obredom pranja nogu dvanaestorici svećenika održavali po tradiciji u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog, Franjo je nastavio s običajem uvedenim u Buenos Airesu. Na veliko zgražanje konzervativnih katoličkih krugova kao novost je uveo pranje nogu muslimanskim vjernicima i ženama.

“Papa će otići u Castelnuovo di Porto (gradić sjeverno od Rima), gdje će se susresti s mladim tražiteljima azila”, koji ondje žive u prihvatnom centru, izvijestio je u utorak monsinjor Rino Fisichella.

“To je jednostavan znak, ali puno govori”, kazao je Fisichella, prenosi Hina.

Papa Franjo već mjesecima vrlo odlučno poziva evropske zemlje da otvore granice izbjeglicama i da se bore protiv ksenofobije.