Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija pronašla laptop sa porukom jednog od napadača u Briselu

1d39528ccf9209129472ae9b01b935b4

Ibrahim El-Bakraoui je odgovoran za eksploziju na aerodromu u Briselu, a njegov brat Khalid za aktiviranje bombe u podzemnoj željeznici.

To je saopštio belgijski federalni istražitelj Frederic Van Leeuw, koji je time potvrdio špekulacije da braća nisu izvršila samoubilačke napade na aerodromu.

Za sada još nije identifikovana druga osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu na aerodromu, dok Najim Laachraoui nije naveden kao treći muškarac na snimku koji je zabilježila sigurnosna kamera.

Ipak, za Laachraouijem policija intenzivno traga.

Van Leeuw je rekao da su braća El-Bakraoui imala “podebele policijske dosijee”, ali da oni nisu bili u vezi sa terorističkim aktivnostima, a takođe je potvrdio da su napadači do aerodroma došli taksijem iz briselskog naselja Šarbek.

Tokom pretrage jednog stana u tom naselju policija je pronašla laptop u kom se nalazila tekstualna poruka koju je napisao Ibrahim El-Bakraoui. U njoj je naveo da očekuje da će policija doći po njega, kao i da nije želio da postane član terorističke ćelije.

Belgijski državni tužilac saopćio je u srijedu i da su istražitelji pronašli 15 kilograma eksploziva TATP u kući koju su osumnjičeni u napadima u Briselu napustili prije napada na aerodromu.

Savezni tužilac Frederic Van Leeuw izjavio je da je taksista koji je odvezao trojicu osumnjičenih do aerodroma pokazao put do kuće u Briselu i da je tim specijalnih snaga pronašao eksploziv u kući, kao i hemikalije koje se koriste za pravljenje bombi.

U eksplozijama u utorak na aerodromu i na stanici metroa u Briselu ubijene su 32 osobe, među kojima i trojica bombaša samoubica, i ranjeno više od 270 osoba, prenosi agencija AP.

Tokom noći je jedna osoba privedena na informativni razgovor, nije poznato da li je zadržana u pritvoru, dok je jedna puštena na slobodu, nakon temeljne istrage.