Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sveta Stolica

Papa Franjo će dati ženama pravo glasa pri imenovanju biskupa

papa franjo aa

Papa Franjo spomenuo je kako je prošle godine po prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu

Papa Franjo rekao je da želi ženama dati više položaja na najvišim nivoima u Svetoj Stolici i otkrio da će po prvi put imenovati žene u vatikanski odbor čiji su članovi do sada bili isključivo muškarci, a koji mu pomaže u odabiru biskupa.

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji papa Franjo govorio u ekskluzivnom intervjuu za Reuters u svojoj rezidenciji u Vatikanu tokom proteklog vikenda.

Novi ustav za središnju upravu Svete Stolice koji je prošlog mjeseca stupio na snagu dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da budu na čelu većine vatikanskih odjela.

– Otvoren sam da (ženama) dam priliku – rekao je Papa tokom 90-minutnog intervjua u kojem se raspravljalo o novom ustavu za središnju upravu, poznatu kao Rimska kurija.

Papa Franjo spomenuo je kako je prošle godine po prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

– Prvi put će dvije žene biti imenovane u odbor za izbor biskupa u Kongregaciji za biskupe – rekao je.

Ovaj korak, koji nije službeno objavljen, vrlo je značajan jer će žene po prvi put imati riječ pri imenovanju biskupa u cijelom svijetu, što je do sada bilo dozvoljeno samo muškarcima.

Papa Franjo nije rekao o kojim se ženama radi niti je rekao kad će službeno biti objavljeno njihovo imenovanje.