Globus

Sveta Stolica

Papa Franjo će dati ženama pravo glasa pri imenovanju biskupa

06/07/2022

Papa Franjo spomenuo je kako je prošle godine po prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu

Papa Franjo rekao je da želi ženama dati više položaja na najvišim nivoima u Svetoj Stolici i otkrio da će po prvi put imenovati žene u vatikanski odbor čiji su članovi do sada bili isključivo muškarci, a koji mu pomaže u odabiru biskupa.

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji papa Franjo govorio u ekskluzivnom intervjuu za Reuters u svojoj rezidenciji u Vatikanu tokom proteklog vikenda.

Novi ustav za središnju upravu Svete Stolice koji je prošlog mjeseca stupio na snagu dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da budu na čelu većine vatikanskih odjela.

– Otvoren sam da (ženama) dam priliku – rekao je Papa tokom 90-minutnog intervjua u kojem se raspravljalo o novom ustavu za središnju upravu, poznatu kao Rimska kurija.

Papa Franjo spomenuo je kako je prošle godine po prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

– Prvi put će dvije žene biti imenovane u odbor za izbor biskupa u Kongregaciji za biskupe – rekao je.

Ovaj korak, koji nije službeno objavljen, vrlo je značajan jer će žene po prvi put imati riječ pri imenovanju biskupa u cijelom svijetu, što je do sada bilo dozvoljeno samo muškarcima.

Papa Franjo nije rekao o kojim se ženama radi niti je rekao kad će službeno biti objavljeno njihovo imenovanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.