Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo od protjeranih Rohinji zatražio oprost

coloseum – papa

Papa Franjo u petak je upotrijebio riječ “Rohinje” po prvi put tokom aktuelne azijske turneje, kako bi se obratio izbjeglicama koje su u velikom broju pobjegle pred nasiljem u Mijanmaru.

-Prisustvo Boga danas također priziva Rohinje – izjavio je on nakon sastanka sa 16 Rohinja izbjeglica koje su stigle u bangladešku prijestonicu Daku iz svojih logora u Cox’s Bazaru u blizini granice s Mijanmarom.

-U ime sviju koji su vas proganjali, koji su vam naškodili, tražim oprost. Apelujem na vaša velika srca da date oprost koji smo tražili od vas – kazao je Franjo.

Više od 625.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš od kraja augusta nakon akcije mijanmarske vojske protiv njih, a kao odgovor na napade militanata iz tog naroda na snage sigurnosti. Rohinje su apatridi i budistička većina u Mijanmaru smatra ih ilegalnim imigrantima.

Papa Franjo na prvoj stanici svoje azijske turneje, Mijanmaru, nije pomenuo riječ Rohinje kako bi opisao izbjeglice. Termin “Rohinje” osporavaju vlada u Yangonu i mijanmarska vojska, prenosi Reuters.