SBB: Socijalne kategorije oslobođene plaćanja “markice”

BiH

medicinari ljekari (19)

Na prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) usvojena je Odluka o neposrednom učešću osiguranih osoba u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji Tuzlanskog kantona.

Ovom Odlukom oko 278.000 građana Tuzlanskog kantona će biti oslobođeno plaćanja participacije (popularnog naziva “markice”), dok će markicu u istom iznosu kao i prethodne godine plaćati 163.000 građana.

Odluka će se provoditi sukcesivno tako da će od 1. januara 2018. godine plaćanja “markice” biti oslobođena djeca do navršene 15 godina, učenici i redovni studenti do navršene 26 godine te osigurane osobe koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje u svojstvu nezaposlenih osoba.

“Markicu” neće plaćati od 1. januara 2019.godine žene u ostvarivanju zdravstvene zaštite u vezi trudnoće i materinstva i korisnice zdravstvenih usluga u vezi s prevencijom karcinoma dojke i karcinoma maternice te vojni invalidi s utvrđenim invaliditetom od 60 posto i više.

Također, od 2019. godine “markicu” neće plaćati civilne žrtve rata i invalidi s utvrđenim invaliditetom većim od 60 posto, članovi porodice šehida i poginulih boraca, ali ni penzioneri čija penzija ne prelazi iznos minimalne penzije.

Od 2019. godine “markicu” neće plaćati ni osobe starija od 65 godina, osigurane osobe – štićenici socijalnih ustanova ili korisnici socijalne zaštite, raseljene osobe i izbjeglice te osigurane osobe koje su davaoci krvi ili davaoci dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja.

Od plaćanja participacije oslobođena su osigurane osobe koje boluju od malignih oboljenja, bubrežnih bolesti na dijalizi, oboljenja od tuberkoloze, HIV infekcija i drugih zaraznih bolesti, epilepsije, sistemskih autoimunih bolesti, hemofilije, inzuloovisnog dijabetesa, paraplegije i kvadriplegije, mišićne distrofije, multiple skleroze, cerebralne paralize i duševnih poremećaja.

– Pored ovoga osigurana je zdravstvena zaštita za djecu koja do danas nisu imali zdravstveno osiguranje (oko 42 djece) i žene – trudnice/porodilje koje također nemaju zdravstveno osiguranje (20 do 30 žena godišnje – saopćeno je iz Kantonalnog odbora SBB-a Tuzlanskog kantona.

sbb