Počelo suđenje u predmetu Adnan Mrkva i drugi

capin mrkva123
Arhiva

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) počelo suđenje Adnanu Mrkvi, Amelu Ćapinu, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju i pravnim osobama – “Mrkva” d.o.o. Sarajevo i “Mrkva Group” d.o.o Sarajevo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Optužnica, Adnana Mrkvu tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938,35 KM.

Kako je kazao zastupnik optužbe, tužitelj Senad Osmić, ostali optuženi su postupali po uputama prvooptuženog na način da Poreznoj upravi nije prikazivan stvarni prihod, odnosno prikrivan je ukupan prihod čime je smanjena porezna osnova, te izbjegnuto plaćanje poreza i doprinosa.

Prema tužbenim navodima, putem fiskalnih uređaja u više poslovnih jedinica spomenute grupacije evidentirano je oko 55 posto ukupnog prihoda, dok je neprijavljeni/neevidentirani prihod deponovan u tzv. „crnu blagajnu“ čime je stečena protupravna imovinska korist u iznosu od najmanje 3.357.938,35 KM.

Tužitelj Osmić najavio je izvođenje velikog broja dokaznih prijedloga koje je grupisao u tri kategorije, koje se, kako je naveo, odnose na subjektivne (iskazi svjedoka), objektivne/materijalne, te dokaze koji su pribavljeni putem posebnih istražnih radnji, odnosno presretanjem telefonskih razgovora između aktera ovog slučaja.

Najavio je, također, da će dokazni postupak u ovom predmetu biti otvoren upravo dokaznim prijedlozima prikupljenim putem posebnih istražnih radnji, odnosno puštanjem snimljenih/presretnutih razgovora, a na koje okolnosti će na narednom ročištu u svojstvu svjedoka biti ispitan jedan od djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e.

Istovremeno, zastupnik optužbe ocijenio je neosnovanim prigovore odbrane u pogledu (ne)zakonitosti dokaza optužbe, iznesene na statusnoj konferenciji u ovom predmetu, kada je odbrana predložila da se zakonitost dokaza ispita prije njihovog izvođenja.

Naime, Tužiteljstvo smatra da o tome ne bi trebalo voditi raspravu, pozivajući se pritom na praksu Vrhovnog suda FBiH.

Odbrana je Sud izvjestila da u ovoj fazi neće iznositi uvodne riječi, zadržavajući pravo da to, eventualno, učini prije početka izvođenja dokaza odbrane.

Nastavak suđenja u ‘slučaju Mrkva’ zakazan je za 21. decembra, za kada je planirano otvaranje dokaznog postupka ispitivanjem prvog svjedoka optužbe.