Policija istražuje prijetnje saborskim zastupnicima i novinarima Indexa

index3333

Ministarstvo unutarnjih poslova RH potvrdilo je u petak da policija ozbiljno shvata i istražuje prijetnje koje su putem društvenih mreža upućene saborskim zastupnicima i novinarima Indexa koji su pisali o Slobodanu Praljku.

Portal Indeks objavio je da su “pogonjeni najnižim strastima, mnogi ovih dana tražili glave novinara” koji su “pisali o Praljku kao osuđenom ratnom zločincu”.

Policija ozbiljno shvaća sve prijetnje upućene novinarima zbog obavljanja njihovog posla i po njima postupa, rekla je Hini voditeljica MUP-ove Službe za odnose s javnošću Marina Mandić. Potvrdila je da je u konkretnom slučaju već ostvaren kontakt s uredništvom portala te da će se provesti kriminalističko istraživanje.

Indeks navodi da njihova redakcija već dugo prima putem maila i društvenih mreža otvorene prijetnje smrću, ocjenjujući da “mnoge od tih poruka mržnje potpiruju predstavnici vlasti koji su novinare koji kritički pišu o njima proglasili neprijateljima Hrvatske”.

Policija je potvrdila također da su joj prijavljeni slučajevi prijetnji Vesni Pusić i GLAS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu koji je u četvrtak izjavio da je primio stotine ogavnih i primitivnih uvreda te prijetnje smrću nakon što je na facebooku za čin generala Slobodana Praljka napisao da je samoubojstvo izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac te da vrh HDZ-a minutom šutnje za Praljka u parlamentu pokušava instrumentalizirati Hrvatski sabor.

Kazneni zakon RH za prijetnje prema službenoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili novinaru u vezi njegova posla predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ljetos je zabilježeno nekoliko slučajeva privođenja ljudi zbog njihovih prijetećih poruka koje su objavljivali na Facebooku.