Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vatikan

Papa Franjo otkazao sve termine u ponedjeljak

papa franjo
Foto: Screenshot

Papa je patio od višestrukih zdravstvenih problema posljednjih mjeseci i bio je primoran da otkaže planirano putovanje na klimatski samit COP28 u Dubaiju u decembru zbog posljedica gripe i upale pluća

Papa Franjo otkazao je svoje termine u ponedjeljak po drugi put u tri dana jer ima blagu gripu, ali je visoki kardinal kazao da se 87-godišnji Papa već potpuno oporavlja.

Franjo je bio primoran da izostavi sastanke u subotu, a iako se u nedjelju pojavio u javnosti kako bi uručio svoju sedmičnu poruku Angelus, Vatikan je saopćio da je njegova audijencija u ponedjeljak otkazana iz predostrožnosti.

– Blagi simptomi slični gripi traju, bez temperature – navodi se u saopćenju Vatikana.

Tokom dana je kardinal Pietro Parolin, Vatikanski državni sekretar i drugi po značaju čovjek Vatikana, izjavio je da je Papa “dobro” i da je prebolio grip.

– Oporavio se i nastavio sa svojim normalnim aktivnostima – kazao je Parolin na marginama dešavanja u Rimu, a njegove riječi citirala je italijanska novinska agencija ANSA.

Papa je patio od višestrukih zdravstvenih problema posljednjih mjeseci i bio je primoran da otkaže planirano putovanje na klimatski samit COP28 u Dubaiju u decembru zbog posljedica gripe i upale pluća.

U januaru nije mogao da održi govor zbog “dodira bronhitisa”. Tokom mjeseca kazao je da mu je bolje uprkos “nekim bolovima”.

Kao mladiću u njegovoj rodnoj Argentini, Franji je odstranjen dio pluća.

Papa također teško hoda i redovno koristi invalidska kolica, kao što je to učinio na sastanku u ovom mjesecu s argentinskim predsjednikom Havierom Mileijem, prenosi Reuters.